Хлебарките са може би едни от най-неприятните насекоми на Земята, но те са много интересни за науката, защото могат да се адаптират към новите условия и да оцелеят. В ново проучване учените показаха близък план на процеса на раждане на млади хлебарки, пише Live Science.

Кадрите от появата на хлебарки бяха показани като част от новата поредица на National Geographic "Животът на една истинска буболечка", която ще бъде достъпна за гледане в Disney+ от 24 януари.

Кадрите показват момента, в който десетки полупрозрачни ларви излизат от кожената обвивка.

Женските американски хлебарки (Periplaneta americana) обикновено живеят в канализацията. Известно е, че произвеждат една кутия за яйца на месец или повече, съдържаща около 16 яйца. Женската хлебарка поставя кутията близо до източник на храна и вода и понякога отделя лепкава субстанция, за да залепи кутията на на повърхността.

Кадри, заснети от учени, показват как защитната яйчна капсула, известна още като тиня, се отваря и малките, полупрозрачни ларви на хлебарки излизат на повърхността. Според Бил Маркъм, продуцентът на сериала на National Geographic, той и колегите му са имали изключително трудно време при заснемането на този процес – като цяло отнело около половин година опити и грешки.

Според ентомолога Тим Кокерил и оператора Нейтън Смол заснемането на подобни кадри в дивата природа не би било възможно, затова изследователите са използвали специални кутии, в които са поставени яйца от хлебарки. Кутиите са били поставени в университетска лаборатория, където условията са били внимателно контролирани, така че всяка нова партида хлебарки да се излюпват една по една.

Маркъм отбелязва, че е отнел месец преди да се родят първите бебета хлебарки. Още с отварянето на първата кутия учените започнали да снимат. Общо снимането на всяка отделна кутия отнело около 7 часа.

Авторите на изследването отбелязват, че резултатите от тяхната шестмесечна работа са се оказали невероятни. Изследователите обаче признават, че процесът на раждане на малки полупрозрачни хлебарки е „малко зловещ“.