Добрият Дядо Коледа - с бяла брада, в червен костюм и шапка, пристигащ от север на елени с торба през рамо, за да постави подаръци в детските чорапи - се появява едва през 1822 г.

Прототипът на Дядо Коледа е Свети Николай Чудотворец, известен още като Николай Угодник, живял през III-IV век след Христа. в Мала Азия. Той произхожда от семейство на богати християни и се посвещава на служба на Бога, като става архиепископ на град Мира в Ликия (днешна Турция). Традицията се появила, след като Свети Никола хвърлил торби със златни монети на три сестри със зестра (обеднелият баща се канел насила да омъжи дъщерите си или дори да ги продаде в публичен дом). Николай хвърлял торби с жълтици през прозореца – тайно. Дотолкова, че един ден паднали в чорап... На третия път бащата издебнал благодетеля и Дядо Коледа престанал да бъде "таен".

Николай Чудотворец, Свети Никола, Николай Угодник, Свети Никола, Свети Николацял екран
Икона на Николай Чудотворец
 

Още през 17-и век холандците назначават Свети Николай за ръководител на раздаването на подаръците преди Коледа - в тази страна коледният дядо все още носи епископски одежди, митра и тояга.

През 17-и век холандците започват да се преселват в Америка, където основават град Нов Амстердам (бъдещият Ню Йорк). Заселниците наричат ​​Свети Никола по холандски Синтер Клаас. Той бил важен светец за тях: покровителствал моряците и сираците. Известно е, че на носа на една от холандските фрегати дори е била фиксирана неговата дървена фигура.

Американският писател Уошингтън Ървинг говори за Дядо Коледа в своята История на Ню Йорк, а това от своя страна вдъхновява протестантския свещеник и учител Клемент Мур да напише детското стихотворение „Посещението на Свети Никола“ през 1822 г. В тази рима бащата на семейството вижда как в коледната нощ „дебелият стар елф“, карайки впряг от осем северни елена, спря, влезе в къщата през комина, напълни бебешките чорапи с подаръци и потегли, като накрая възкликна : "Честита Коледа на всички!"

Така Дядо Коледа, както го познаваме, е на 200 години!

Клемент Мур, който е измислил Дядо Коледа, стихове за Дядо Коледацял екран
Клемент Мур, създател на образа на Дядо Коледа
 

Какви художествени задачи е решавал Клемент Мур? Искал да напише зимна коледна приказка за децата си. Прототипът е реална историческа личност - Николай Чудотворец, като е използвана и вече известната история за раздаването на дарове на нуждаещите се.

Но за една приказка бил необходим герой-магьосник. В британско-американската народна митологична традиция може би най-често срещаните магически същества са елфите. Малки приказни човечета, които отговарят за някакъв елемент или област: има елфи от гората, елфи от въздуха, къщи...

Тъй като Коледа идва през зимата, поетът се нуждаел от зимен елф. Така че той трябвало да бъде облечен в късо кожено палто и шапка. На север се возят на елени, впрегнати в шейна. Има много деца за посещение, което означава, че ни трябва не обикновен, а модернизиран впряг, затова елените били осем и Клемент Мур дал имена на всички. По същата причина кесията на св. Николай е голям чувал. Пътуването ще бъде през страната - така че е по-добре да пътувате по въздух, за това са въздушните елфи!

И така, весел, пълничък зимен елф се движел на шейна, която била носена право във въздуха от осем елена. Била необходима анонимност, така че Дядо Коледа спирал на покривите на къщите и се изкачвал през комина с торбата, а когато бил в детската стая, поставял подаръци в чорапи, висящи на детските креватчета.

Ето как един истински човек - Николай Чудотворец - се превърна в приказен Дядо Коледа, герой от коледна приказка, който пътува на елени и като Свети Никола раздава подаръци.

Ето такава верига: Свети Николай Чудотворец, раздава подаръци на бедните - раздаване на подаръци на деца в зимна вечер преди Коледа - първата коледна приказка с Дядо Коледа в главната роля, който има торба с подаръци и впряг за елени.

Дядо Коледа, историята на Дядо Коледа, кой е измислил Дядо Коледа, как се появи Дядо Коледа, защо Дядо Коледа идва на Коледа, защо Дядо Коледа носи подаръци, Дядо Коледа Коледа, Дядо Коледа Николай Чудотвореццял екран
Корица на книгата "Посещение на Свети Николай"
 

Изминаха двадесет години преди Чарлз Дикенс да напише своята „Коледна песен“ (1843) – за стария мръсник Ебенезър Скрудж – която се смята за първата коледна история. Но първата коледна история, оказва се – за Клемент Мур. Неговият шедьовър е публикуван през 1823 г. и незабавно става вирусен: всички американски семейства четат римата на Бъдни вечер, за да добавят повече магия към Бъдни вечер.

През 1863 г. американският карикатурист Наст Томас, който работи за Harper Weekly, използва героя на Дядо Коледа от приказката на Клемент Мур в поредица от политически карикатури като герой за подарък.

Дядо Коледа, историята на Дядо Коледа, кой е измислил Дядо Коледа, как се появи Дядо Коледа, защо Дядо Коледа идва на Коледа, защо Дядо Коледа носи подаръци, Дядо Коледа Коледа, Дядо Коледа Николай Чудотвореццял екран
Дядо Коледа в лагера. Рисунка от Томас Наст
 

В резултат на това Томас Наст бил увлечен от образа на Дядо Коледа дотолкова, че политическият контекст изчезва. Започва да съставя биография на Дядо Коледа! Дядо Коледа има къде да живее - Северният полюс. Като се има предвид неговия „елфически произход“, Наст добавя помощници към него: появиха се коледни елфи, работещи през цялата година във фабриката за играчки - в крайна сметка подаръците трябва да са достатъчни за всички. Или не? Всеки ли трябва да бъде надарен? Само послушните деца. Така Дядо Коледа се сдоби със специална книга, в която записвал добрите и лошите дела на децата. Тя мигрира от религиозни източници - по-специално от Библията - там такива книги се наричат Небесни или Книги на живота, където Господ влезе в делата на хората. И когато дойде решаващият момент, тези Книги са изнесени за проверка.

Появата на Дядо Коледа в рисунките на Томас Наст също се променя - от дебел възрастен елф в кожен костюм до по-реалистичен дядо в палто от овча кожа. И червеният цвят на палтото и шапката на Дядо Коледа е наследен от същия Свети Никола, който често е изобразяван на иконите в червена епископска роба и в същия цвят на главата.

Томас Наст започна да изобразява добрите дела на Дядо Коледа, подобно на каноничния светец на иконите. В центъра е голям портрет на Дядо Коледа, а по краищата му има много малки с епизоди от неговата биография. Понякога Наст изобразява Дядо Коледа, който прави играчки, според писмата, в които децата искат този или онзи подарък.

И след това редица писатели започнаха да пишат коледни приказки за приключенията на Дядо Коледа, където някои зли сили се опитваха да осуетят Коледа всеки път, а един добър старец със своите помощници елфи осуетяваше трудни планове.

Най-известният образ на Дядо Коледа е дело на Томас Наст от 1881 г., където виждаме весел, добре охранен дядо в шапка и палто от овча кожа с куп играчки. В същото време се появиха първите коледни картички с този модел: американците се поздравяваха с удоволствие.

Имаше мъже по магазините, облечени в костюма на Дядо Коледа. Търговската употреба на външния вид се разшири, когато през 1931 г. рекламният художник на Coca-Cola Хадън Сундблом облече Дядо Коледа в яркочервен костюм с бели кантове, цветовете на марката на газирана напитка.

Дядо Коледа, историята на Дядо Коледа, кой е измислил Дядо Коледа, как се появи Дядо Коледа, защо Дядо Коледа идва на Коледа, защо Дядо Коледа носи подаръци, Дядо Коледа Коледа, Дядо Коледа Николай Чудотворец, Дядо Коледа Кока Кола, Дядо Коледа кока колацял екран
Рисунка на Дядо Коледа от художника Хадън Сундблом за Coca-Cola
 
Дядо Коледа, историята на Дядо Коледа, кой е измислил Дядо Коледа, как се появи Дядо Коледа, защо Дядо Коледа идва на Коледа, защо Дядо Коледа носи подаръци, Дядо Коледа Коледа, Дядо Коледа Николай Чудотворец, Дядо Коледа Кока Кола, Дядо Коледа кока колацял екран
Дядо Коледа с подаръци

С течение на времето образът на Дядо Коледа е доста модернизиран и променен. За неговите приключения в съвременния свят се правят филми и сериали. А какво по-хубаво от това да се сгушите на топло на дивана и да си пуснете красив коледен филм?

Превод: GlasNews