Минералите и кристалите -  скъпоценни и полускъпоценни камъни съдържат енергия подобно на човешката енергия. Уникалното е, че взаимно можем да обменяме енергия с един или друг кристал, а феноменалното е, че чрез вибрациите на природните дарове можем да се лекуваме от клетката до цели органи и системи. Кристалите са съставени от различни елементи или съединения, на които човешките тела реагират по един или друг начин.

КЕХЛИБАР

Кехлибарът е мощен лечител и пречистващ минерал за тялото, ума и духа. Освен това трансформира негативната енергия в положителна във вашия дом или офис. Счита се се, че извлича болките от тялото, лекува и обновява нервната система и балансира лявата хемисфера на мозъка.

Кехлибарът абсорбира болката и негативната енергия, като спомага за облекчаване на стреса. Той повлиява на депресията в позитивен аспект, повишава интелекта, самочувствието и творческото себеизразяване. Насърчава вземането на решения, спонтанността и носи мъдрост, баланс и търпение. Има поверие, че колие от необработен кехлибар, носено на гола шия помага за възстановяване на ендокринната система и в частност помага при проблеми с щитовидната жлеза. Традиционно използван като лечебно средство в народната медицина е невероятен камък за здраве, благополучие и преди всичко регенерира застаряващите клетки, сиреч подмладява.

АМАЗОНИТ

Известен като камък на смелостта, амазонитът ни дава възможност да открием собствените си истини и почтеност и ни помага да живеем в съответствие с божествените ценности. Този красив камък осигурява свобода за изразяване на мислите и чувствата (особено в отношенията). Осигурява хармония и баланс и помага за успокояване при емоционални травми от миналото.

Доказано е, че енергията му е толкова мощна, колкото реката, на която е кръстен, и силна като легендарните жени-воини, с които е свързано името му, смекчава агресията и укротява безпокойството. Твърди се, че амазонитът успокоява емоциите и нервите, като повишава креативността и умението да се изразяваш. Може би най-силното качество на неговата метафизична сила е, че амазонитът прави по-щастлив брачния живот.

АМЕТИСТ

Аметистът е медитативен и успокояващ камък, който поддържа спокойствието, баланса и мира. Може да помогне за успокояването на ежедневния стрес и за пречистването на ума от негативните мисли, улеснявайки интуицията и комуникацията. Аметистът абсорбира негативната енергия и излъчва положителна, защитна енергия, за да помогне за внасянето на емоционална стабилност и вътрешна сила и е страхотен камък за пътуване за увереност и самозащита.

Аметистът е един от най-ценените скъпоценни камъни от групата на кварца. Той е предпочитаният скъпоценен камък на високопоставените християнски духовници. Легенда, свързана с този камък, гласи, че той предизвиква любов към човека, който го подарява. Вярва се че, аместистът е един от камъните с най-силни лечебни свойства. Укрепва имунната и нервната система, носи душевен покой, помага при главоболие и мигрена. Сложен под възглавницата, лекува безсънието.

АПАТИТ

Идеалният камък за насърчаване на личностното израстване и за подпомагане на постигането на мечтите ви. Той ще събуди творческата душа във вас, предлагайки усещане за яснота, фокус и себеизразяване чрез разпознаване на вашите амбиции и насочване на вашата енергия към тях. Това е камък на проявление, насърчаващ личната сила за постигане на целите.

Апатитът коригира объркването, апатията и негативизма и подобрява прозрението. Счита се, че носенето на апатит ще засили приемането на безусловната любов. Апатит енергийно действа като подтискащ глада. Апатит може да изчисти аурата затрупана с енергии, с което имате усещане за обновяване тялото. Апатит традиционно се свързва с хуманитарни усилия и преподаване. Апатит подобрява комуникацията и себеизразяване на всички нива, което го прави силен камък за учители. Апатит насърчава откритост и лекота в социални ситуации, с качество, което го прави особено полезен за деца с аутизъм. Тези от вас, които са свръх емоционални могат да се възползват от способността апатит да подчертае логични решения и предизвикване спокойни състояния на ума. Апатит може да помогне да се развиваме психически и свързване на притежателя му към по-високи нива на духовно извисяване.

АКВАМАРИН

Аквамаринът се свързва с морето и неговите лечебни свойства. Мощен камък за подпомагане при лечение на очите, със своята успокояваща енергия, той може да увеличи способността ви да се справите със скръбта, да освободите гнева и да прегърнете промяната, както и да ви даде възможността да продължите напред. Аквамарин нежно поднася подмладяване и обновяване на ума, тялото и духа и създава пространство за мир и спокойствие.

В литотерапията аквамарина се използва за подобряване на имунитета, стабилизира нервната система, лекува кожата, щитовидната жлеза, облекчава главоболие, безсъние и ирационални страхове. Аквамаринът спомага за създаване на нови приятелства. Също така дава смелост и усилва волята. Предпазва от измами. Отличен камък за медитация. Помага също при отказване от зависимости - алкохол, тютюн и др. Помага на сърцето да се освободи от страхове, обиди и прави човек по-склонен да прощава. Според древно предание, ако камъкът започне да изглежда по-мътен и зеленикав то предвещава буря или собственика му е в лошо настроение.

Подбрал и изготвил езотеричният и астрологичен анализатор Красимир Куртев - Doctor Honoris Causa.