Когато се наложи да търсим обзавеждане за кухня, най-важните неща, за които трябва да помислим, са удобството и функционалността на всичко, от което имаме нужда. Освен необходимите електроуреди, задължителна част от помещението за готвене, е мивката. Тя трябва да се вписва в интериора и да е поставена на правилното място и да бъде в удобни размери, така че максимално да бъде опростен достъпа до нея и миенето на съдове и продукти да се извършва лесно.

Най-предпочитани сред потребителите са моделите за вграждане. Това е най-удобният вариант, тъй като така не се заема допълнително място, което е от значение за по-малките кухни. Друг подходящ вариант е модула. В случай че имате достатъчно място да добавите кухненски модул с мивка, той най-често върви с шкаф, което е бонус място за съхранение. Съобразете избора най-вече с размера на помещението, както и с вашето лично удобство. Не забравяйте да подберете добре и материала на производство. Той трябва да бъде достатъчно устойчив и издръжлив, за да не се налагат чести ремонти.

Какви видове кухненски мивки има?

Има няколко различни видове дизайни, подходящи за кухнята, сред които можете да избирате. Ето ги и тях, според Ikea.bg:

  • общо корито – това е класическата версия, която може да има различна форма. Овална, заоблена, правоъгълна, квадратна и други. Това е чест избор за голяма част от домакинствата. Изглеждат добре естетически и са много удобни за употреба;
  • с две отделения – подходящо решение за кухня, в която се готви и мие редовно. В едното отделение могат да се мият плодове и зеленчуци, а в другото да има чинии. Организацията на функциите на двойните отделения е въпрос на личен избор и удобство;
  • с крило – такава допълнителна платформа, може да бъде разположена на някоя от страните на мивката. Това допълнение улеснява сушенето на ръчно измитите съдове, зеленчуци и плодове;
  • ъглова – това е най-трудния за изпълнение вариант. Най-добре да изберете предложения, които лесно ще се интегрират в плота. 

Това са основните дизайни, сред които трябва да изберете най-подходящия и удобен за вашата кухня. Подходящият тип не зависи само от личния ви вкус и интериора на помещението, а и от удобството. Това е най-важното от което трябва да се водите, съветват от Икеа.

На какво да обърнем внимание в избора?

Най-важното, на което трябва да обърнете внимание при избора са материалите, използвани за производството на кухненски вградени мивки. Съвременните керамични модели са естетически приятни и все по-предпочитани. 

Друг предпочитан материал за производство е неръждаемата стомана или по друг начин казано – иноксовите мивки за кухня. Те са най-често срещани, тъй като са изключително непретенциозни и същевременно здрави и издръжливи. Могат лесно да се впишат в абсолютно всеки интериор. Добре е да се заложи на качествени изпълнения, за да можете да разчитате на устойчивост и здравина. 

Моделите от алпака също не са за пренебрегване. Това е материал, който е микс от мед, цинк и никел. Изключително здрав и устойчив на всякакви деформации, който лесно се поддържа.

Как да съчетаем мивката с цветовете?

Съчетанието с цветовете на кухнята не е никак трудно. Повечето модели са от материал, който лесно може да се комбинира в абсолютно всякакви дизайни. По-придирчиви са единствено керамичните модели. Те са доста стилни и най-добре биха се вписали в помещение в класически стил или прованс. Универсалните цветове, които винаги може да използвате, са бяло, сиво и металик. При белия цвят е препоръчително да заложите на неговите нюанси, тъй като в противен случай рискувате всяко зацапване по плотовете да си вижда отдалеч.