Затоплянето и промяната на климата са факти, които се осъзнават от все повече хора.

Някои държави се опитват да вземат мерки, но за всички е ясно, че в следващите години човечеството ще трябва да се бори с все по-големи горещини.

Учените отдавна правят модели, според които това е неизбежно. По-големият проблем обаче e, че се очаква промяната в климата да превърне някои части от планетата в практически необитаеми за хора. В този ред на мисли се правят и изчисления какви горещини може да понесе човешкият организъм преди да започне да понася вреди.

Тук е нужно да се кажат няколко думи за условностите. Високите температури не означават непременно, че човек ще умре, ако бъде изложен на тях. Все пак от векове хората живеят на много топли места. Става дума за постоянно или поне продължително излагане на такива условия и за щетите, които тялото ще понесе. Изходът може и да не е фатален, но вероятно ще се наблюдават изменения в някои органи.

И така, да поговорим със стойности.

Човешкото тяло е създадено да функционира при собствена температура от около 37 градуса по Целзий или 98 градуса по Фаренхайт. При тези нива се постига идеалният баланс между загуба на топлина и запазването ѝ.

Проблемите започват, когато тялото не може да се охлади достатъчно бързо. Или пък обратното – изстива скоростно.

Когато температурата се повишава много бързо, органите спират да работят. А при екстремни нива може да се стигне бъбречни и сърдечни проблеми, мозъкът също може да пострада.

За да поддържа нормалната си температура при горещини, човешкото тяло разполага с един основен инструмент – потенето. Най-общо казано тази телесна течност охлажда и след това се изправя в атмосферата. Тя „изсмуква“ топлината от тялото и съответно понижава температурата му.

Голяма пречка за този естествен охлаждащ механизъм е високата влажност на въздуха. Когато има прекалено голяма влажност, човешката пот не се изпарява толкова бързо в околната среда, т.е. процесът по охлаждане не работи добре.

За да установят коя е нетърпимата температура за човека, учените използват метода на т.нар. мокър термометър. Просто казано това би била стойността, показана от термометър, ако около него е омотана мокра кърпа. Т.е. температурата на едно тяло при условие, че то постоянно се поти и се охлажда. С това ниво се определя доколко човек може да бъде изложен на жега и потене, без да се повреди, образно казано.

И така – смята се, че горната граница е 35 градуса по Целзий. След тази стойност организмът няма да може да се охлажда достатъчно ефективно.
Това, разбира се, не означава, че хората ще започнат да измират след 5 минути в такива условия. Обратното, историята многократно е доказала, че може да се съществува. И последствията много зависят от самия организъм – възраст, толеранс към горещините, заболявания и т.н.

Кога се достига фаталната температура?

Тук също има условности. Ако говорим за регион с влажност на въздуха около 50%, слънчево време и никакъв вятър, 35 градуса по мокър термометър може да се достигнат при 42 градуса на околната среда. Ако обаче районът е сух, ще трябва наоколо да е около 54 градуса, за да стане абсолютно нетърпимо за човек.

Според някои научни изследвания подобни температури ще станат обичайни към средата на този век. Други пък твърдят, че нивата ще бъдат достигнати много по-скоро или че дори вече сме там.

Истината е, че дори не толкова екстремни условия може да са смъртносни. Особено за възрастни или болни хора. Има обаче и друго – известно е, че човешкият организъм има способността да се нагажда към условията, в които му се налага да живее. Т.е. ако температура от 42 градуса стане нещо обичайно, човекът вероятно ще се научи да живее с нея. Или просто ще умре.

Привикването към нови атмосферни условия не отнема дълго време – според някои учени са нужни около шест седмици. Но то също има своята цена. Организмът се научава да се поти повече, за да се охлажда. Следствието е по-бърза дехидратация, която пък сама по себе си може да породи редица здравословни проблеми и дори смърт. Простият извод е, че при обилно потене е задължително да се поемат големи количества течности, за да се възстанови електролитният баланс.