Температурите вървят стремглаво нагоре, а това е сигурна предпоставка за появата на змии. Това може да стане в тревните площи, но вече все по-често влечугите биват забелязани и на други места.

“Като зоолог обикновено обяснявам на хората да не вменяват на животните човешки качества. Повечето хора търсят човешкия облик – образ, поведение във всички диви животни, включително и в змиите. За съжаление, това оказва негативно влияние върху самите животни, когато им предадат злоба, отмъстителност, подлост или други типични качества за човека”, каза зоологът Венцислав Петков, предаде БНР.

В природата всичко е на базата на инстинкти, на някакви директни причини, които се случват в момента, допълни зоологът.

“Змия няма да ви ухапе, ако вие не я предизвикате, т.е. ако в природата се срещнем със змия, тя най-вероятно е уплашена много повече от нас и ще иска да бяга. Обаче, ако ние с нашия си страх не ѝ дадем шанс да избяга, тя няма да има друг избор освен да ни ухапе”, подчерта Венцислав Петков.

В България се срещат 18 вида змии, от които 6 имат отрова. Реално бихме могли да видим две отровни змии – пепелянка и усойница.

Змия се "разходи" в Пловдив, стресна жители в "Кършияка"

Змия изпълзя от плик, оставен от жена в центъра на Плевен. Защо? СНИМКИ

Змия опита да влезе в къща в Пловдивско ВИДЕО