На Гергьовден традицията повелява на празничната трапеза да има празнична пита, курбан чорба и ястия, приготвени с агнешко месо.

Споделяме няколко чудесни рецепти, с които да изненадате вашите близки и приятели.

 

Празнична пита

Необходими продукти:

700 г брашно 
42 г мая
3 бр. яйца - 2 бр яйца и един белтък за тестото, 1 жълтък за намазване
200 мл. топло прясно мляко
100 мл. хладка вода
50 мл. олио
50 г масло
1 ч.л. сол
2 с.л. захар 

*За декорацията:
100 мл вода
щипка сол
1/2 ч.ч. брашно
хранителна боя

Начин на приготвяне:

В съд се смесват 100 мл. вода, добавя се маята, за да се разтвори с 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Оставя се 3-4 минути да шупне.

Брашното се пресява предварително, добавят се разбитите яйца, без единия жълтък. Прибавя се прясното мляко, водата, сол, олио и шупналата мая. Замесва се тесто и се оставя да втаса около 40-50 минути.

Тестото се разделя на 3 части, като едната е по-голяма. От малките топки се разточва средно дебел лист, маже се с размекнато масло. До половината на листа се навива като руло, а останалата част от тестото се реже на ленти. След това се довършва рулото.

Така приготвените 2 рула се слагат по края на тавата, като края на рулата се поставя в долния край на тавата. Останата по-голяма топка се слага по средата на тавата. Декорира се по желание с избраните елементи. Намазва се с останалия жълтък и се оставя настрана да почине за около 30 минути.

За декорациите замесваме тесто от вода, сол и брашно. Разточва се и се изрязват желаните фигурки и елементи. Декорациите също се намазват с жълтък и се залепват за питката с помощта на малко вода.

Питката се пече за първите 10 минути на предварително загрята фурна на 200 градуса, след което намаляваме на 170 градуса за още 35-40 минути (времето е според фурната).

 

Дроб сарма в було

Необходими продукти:

За 4-6 порции:
1 кг агнешки дреболии заедно с булото
100 г стопено масло
1 връзка зелен лук
100 г ориз
2 яйца
200 г кисело мляко
1 с. л. брашно
черен пипер
магданоз
джоджен
сол

Начин на приготвяне:

Почистените и измити дреболии се варят в подсолена вода 10 мин., след което се нарязват на малки парченца. В част от мазнината се запържва нарязаният на ситно лук. Прибавят се последователно нарязаните дреболии и оризът и също се запържват леко. Заливат се с малко бульон от дреболиите и се оставя да поври 10 мин. Подправят се на вкус със сол, черен пипер, магданоз и джоджен и се отстраняват от котлона, за да може оризът да поеме водата и да набъбне. 

Предварително измитото и накиснато в студена вода було се нарязва на парченца. Във всяко парче се поставя малко от приготвената смес. Плънката се завива с краищата на булото и се оформя като сарма, която се нарежда в тавичка. Така приготвените сарми се заливат с малко бульон и мазнина и се пекат. Към края на печенето се заливат с разбитите яйца, брашно и кисело мляко и се допичат до зачервяване. Поднасят се топли.

Курбан-чорба от агнешко

Необходими продукти:

1 кг. агнешко месо
250 г агнешки дреболии
1-2 глави кромид лук
3-4 люти чушки
1 пакет краве масло 1 яйце
1 връзка магданоз
сол и джоджен на вкус

Начин на приготвяне:

Нарязаното на късчета месо се обезкостява и се измива. Поставя се в тенджера заедно с нарязаните на дребно дреболии, залива се с вода и се вари, като пяната се маха с решетеста лъжица. Прибавят се ситно нарязаният лук и лютивите пиперки. В мазнината се задушава брашното до златисто, размива се с малко бульон и се изсипва в чорбата. Чорбата се долива с гореща вода, посолява се и се вари още 5 минути. Застройва се с разбитото яйце, което трябва да се пресече. Сваля се от огъня, поръсва се със ситно нарязаните джоджен и магданоз и се поднася.