„Кодекс Гигас“ странна и мистериозна книга, свързвана със зловеща легенда и криеща неразгадани тайни.

 Легендата за „Кодекс Гигас“

Легендата за тази мистериозна книга разказва, че в далечния XIII век, някъде в Бохемия (днешна Чехия) един монах на име Херман нарушава своя свещен обет пред Бога и за наказание е трябвало да го зазидат в стената на една от килиите на манастира. Монахът се молил със сълзи на очи на своите събратя и на Бог да не отнемат живота му. Обещал им, че ако го пощадят, ще напише най-красивата и най-голяма книга, която да възхвалява по невиждан и нечуван начин техния манастир. Те се съгласили, но му поставили едно условие – да напише книгата за едно денонощие. 

Безспорно най-интересната страница е тази, на която има изображение на дявола, което е високо цели 50 сантиметра. Дяволът е изобразен много интересно на тази рисунка. Направен е като принц на отвъдния свят и е представен с кралски мотиви. Негово изображение присъства в книгата, защото, както легендата разказва, това било едно от условията на дявола, за да помогне на Херман.

Кой и кога е написал книгата?

Истината за „Кодекс Гигас“ все още не е известна. На този етап всичко се опира на догадки, легенди и митове. Предполага се, че е била написана в периода 1204–1230 г., като за нея за първи път се споменава през 1229-а. Тук обаче започват и разминаванията. Този голям период е в разрез с легендата, за която, учудващо, но има няколко доказателства. Още на пръв поглед се вижда, че книгата е написана с един почерк, един вид мастило и сякаш всички страници са били изписани наведнъж. 

Интересното за книгата е, че в нея няма правописни грешки или дори нещо задраскано. Всичко е написано перфектно и с брилянтен почерк. Кодексът е толкова странен и мистериозен, дори доста труден са възпроизвеждане. Казват, че на един модерен калиграф ще са нужни 20 години и то само да се препише текстът без рисунките. Това разбира се, ако работи денонощно.

Загадките около „Кодекс Гигас“ не свършват дотук. Гледайки страниците на книгата, ясно се вижда, че те не са избелели с времето, сякаш са писани сега. Чрез различни изследвания е доказано кои страници са били най-четени, както може да се досетите, това са тези около изображението на дявола.

Какво пише в мистериозния „Кодекс Гигас“?

Историците са на мнение, че най-вероятно кодексът е трябвало да отразява всички знания за света и природата, които Бенедиктинският орден е притежавал по времето на създаването на книгата. Особено внимание привлича разположението - на една страница е Царството небесно, а на другата – на сатаната. Ясно става за всеки наблюдаващ, че по този начин авторът е искал да покаже контраста между образите на Доброто и Злото и на вечната борба между тях. 

В този 75-килограмов книжен шедьовър има големи пасажи от латинския превод на Библията, енциклопедията „Етимология“, различни трактати, исторически текстове, информация за кралство Бохемия. А най-интересните места са тези, на които има написани заклинания, магии и други езотерични текстове. Най-вероятно затова е била толкова търсена и известна, дори няколко пъти е крадена.

Съдбата на книгата

В края на Тридесетгодишната война, през 1648 г., колекцията на Рудолф II (част от която е бил „Кодекс Гигас“) е открадната от шведски войници и е отнесена в Швеция като една от многото военни плячки. През 1697 г. избухва пожар в замъка „Три корони“, близо до прага, където се е намирал „Кодекс Гигас“ по това време. За съжаление в него са изгорели близо 18 000 книги и 5700 ръкописа. 

Кодексът оцелява, защото един от слугите успява да го изхвърли през прозореца. При самото падане корицата на книгата е сериозно повредена, след което е реставрирана, пише "Вести". Някои местни казват, че пожарът е заради самата книга и че около нея витае нечувано зло. Други казват, че е бил параван, защото някой е искал да открадне книгата. Версии много и никоя не е на сто процента сигурна.

През 2007 г., след повече от 300 години отсъствие от дома, „Кодекс Гигас“ отново е в Прага, където за една година е изложен в Чешката национална библиотека.

Важно е да се спомене, че манастирът в Подлажица, където е написана книгата, е бил доста беден и едва си е позволявал най-елементарни нужди. Откъде тогава пари за написването и създаването на „Кодекс Гигас“? 

 75-килограмовата книга е застрахована за внушителните 10 милиона евро.