Нов продукт от Шотландия, наречен "Minger", стана изключително популярен по света. Този невероятен продукт вече получи прозвището „най-вонящото сирене в света“ и дори много производители на сирене все още се колебаят да го опитат.

Minger е британско меко сирене, подобно на Camembert: дъвчащо отвътре и хрупкаво отвън. Този вид сирене се произвежда чрез редовно накисване на продукта в солен разтвор по време на зреене, което обикновено отнема около два месеца. В резултат на това производителите гарантират, че ще получите „истинско удоволствие“, след като опитате този продукт.

Въпреки това, повечето любители на сиренето и редица производители на сирене имат съмнения - не всеки ще се осмели да опита „най-вонящото сирене в света“, пише Daily Mail. Производителите отбелязват, че процесът на накисване във физиологичен разтвор всъщност насърчава растежа на микроба Brevibacterium, също отговорен за неприятната миризма на краката, която, както показват предишни проучвания, привлича насекоми.

Удивителният продукт е създаден от Highland Fine Cheeses, базиран във фермата Blairliath, близо до Tain в Шотландските планини. Имайте предвид, че компанията си сътрудничи с клон на университета в Нотингам: всъщност учените работят върху създаването на нови щамове на мухъл, а производителите го използват за своите продукти.

сирене менджърЦял екран
Minger, наричан в социалните медии "най-вонящото сирене в света". Снимка: MailOnline

Главният производител на сирена Highland Fine Cheeses Рори Стоун казва, че той и колегите му признават, че Minger се е превърнал в „адско изживяване“ за човешкия нос, но производителите не са напълно сигурни защо. Една вероятна причина са влажните условия в Шотландия, които насърчават развитието на дрождите и пенецилиите, използвани в производството. Любопитно е, че самият Стоун никога не е опитвал собственото си творение.

Отличителна черта на сиренето Minger е не само неговата невероятно ужасна миризма, но и кората му с изпъкнали ръбове и ярко оранжев цвят. Стоун отбелязва, че този ефект се дължи на добавянето на естествено оранжево багрило към соления разтвор, получено от семената на дървото ахиот.

Тези, които са решили да опитат Minger, отбелязват, че вкусът му изобщо не е сравним с миризмата му. Всъщност Minger е малко солен и млечен, с аромат на умами и, както казват тези, които са го опитвали, „абсолютно вкусен“.

Превод: GlasNews