Ако обичате да пиете чай или кафе, дори когато летните жеги са в пика си, тогава трябва да знаете, че прекомерната консумация на кофеин в горещините може да не е най-добрата за вашето здраве.

Според HealthShots прекомерната консумация на кофеин може да влоши страничните ефекти от топлината върху тялото.

Какво представлява кофеинът?

Кофеинът е естествен стимулант, който се консумира широко в световен мащаб и често се среща в растенията чай, кафе и какао. Той функционира, като поддържа мозъка и централната нервна система активни, като ви помага да останете бдителни и предотвратява появата на умора.

Ето няколко причини, които ще ви накарат да преразгледате приема на кофеин това лято:

1. Дехидратация

Известно е, че кофеинът причинява дехидратация. Кофеинът е диуретик, който предизвиква повишено отделяне на урина от тялото. Освен това може да подмами тялото ви да се чувства по-малко жадно, което може да доведе до дехидратация. Кафе и захар е друга лоша комбинация, която може да доведе до дехидратация в летните жеги.

2. Повишена сърдечна честота

Кофеинът повишава сърдечната честота и кръвното налягане. През лятото консумацията на кофеин може да постави допълнителен стрес върху сърдечно-съдовата система и да доведе до дискомфорт или други здравословни проблеми.

3. Лоши модели на сън

Летните месеци могат да доведат до нарушени модели на сън, тъй като повишените телесни температури затрудняват заспиването.

Дори през лятото температурите на закрито обикновено са по-високи, което затруднява заспиването. Ако добавите кофеин към диетата си по време на всичко това, това ще влоши проблемите ви със съня през лятото. В резултат на това на следващия ден ще се чувствате раздразнителни и уморени.

4. Хронична тревожност и раздразнителност

Повишената консумация на кофеин може да предизвика чувство на тревожност и раздразнителност. Ето защо, ако страдате от тревожност, опитайте се да избягвате кофеина.

Проучване от 2005 г. установява, че прекомерната консумация на кофеин може да предизвика психични заболявания като тревожни разстройства, психотични симптоми или проблеми със съня.

5. Повишен риск от заболявания, свързани с топлината

Пиенето на кофеин може да наруши терморегулацията, увеличавайки риска от развитие на заболявания като топлинно изтощение или топлинен удар. Спирането на кофеина може да помогне за поддържане на охлаждащите механизми на тялото ви.

Колко кафе е безопасно да се консумира на ден?

Различни източници предполагат, че 400 мг кофеин или около 4 чаши кафе са безопасни за по-голяма част от здравото възрастно население.

Алтернативни варианти

Опитайте да замените любимите си кофеинови напитки с по-хидратиращи или освежаващи, като вода с плодове, лимонада, сода с лайм, кефир, кокосова вода или билкови чайове.

Какво се случва с червата ви, ако пиете кафе всяка сутрин?

Защо е добре да пием кафе преди секс?

Вместо кафе: 5 причини да пиете чай с канела всеки ден

Този симптом сигнализира, че не трябва да пиете кафе

Какво ще се случи със сърцето ви, ако спрете да пиете кафе?

4 ситуации, когато не трябва да пиете кафе

Не само кафе: 7 продукта, които ще ви събудят