Drive Research установи, че 73% от американците пият чаша кафе всеки ден, а 93% съобщават, че го правят поне веднъж седмично. Въпреки че проучването показва, че доста голям брой хора смятат, че кафето им помага да поддържат добро здраве, то не винаги е полезно за сърцето, особено ако имате определени заболявания или високо кръвно налягане.

Ако спрете да пиете кафе или намалите количеството му, това ще улесни работата на сърдечно-съдовата система. За това пише Health Digest.

Как кафето влияе на сърцето

Когато пиете кафе, съдържащият се в него кофеин навлиза в кръвта ви през стомаха и тънките черва. Попадайки в тялото, той започва да стимулира нервната система. Рецепторите в клетките на сърцето също се стимулират, карайки сърцето да бие по-бързо, кръвният поток също се увеличава. Експертите отбелязват, че са необходими около шест часа, за да изчезнат тези ефекти.

Повечето здрави хора понасят добре тези ефекти, но за някои хора, особено тези със сърдечни проблеми или високо кръвно налягане, кофеинът в кафето може да бъде проблем. Може да доведе до ускорен сърдечен ритъм и също да причини предсърдно мъждене.

Някои хора, които редовно пият напитки с кофеин, също са склонни да имат високо кръвно налягане, според клиниката Mayo. Ако налягането е твърде високо, то може да принуди сърцето да работи по-усилено, в крайна сметка да го увреди и да доведе до сърдечна недостатъчност.

Високото кръвно налягане също може да допринесе за развитието на коронарна болест на сърцето, тъй като причинява увреждане и стесняване на артериите, които хранят сърцето.

4 ситуации, когато не трябва да пиете кафе

Снимка: valeria_aksakova / Freepik

Какво ще се случи, ако се откажете от кафето?

Ако сте в добро здраве, можете просто да намалите приема на кофеин, особено ако кофеинът ви кара да нервничите или кара сърцето ви да бие по-бързо. Докато не превишавате препоръчителната доза, кафето може да осигури някои ползи за здравето благодарение на съдържащите се в него фитохимикали, които намаляват възпалението. Но пиенето на повече от четири чаши кафе на ден ще повиши сърдечната честота и кръвното ви налягане и ще увеличи риска от инфаркт или инсулт.

Ако сте решили да се откажете напълно от кафето, не трябва да го правите рязко. Разумно е постепенно да намалявате количеството кафе, което пиете в продължение на няколко дни, за да избегнете симптоми като замъгляване и главоболие. Експертите препоръчват да опитате безкофеиново кафе и безкофеинови билкови чайове. След като спрете напълно да пиете кафе, свързаните с кофеина симптоми като сърцебиене и високо кръвно налягане трябва да отшумят.

Не преди и не след хранене: а кога да пиете чай и кафе правилно?

Не само кафе: 7 продукта, които ще ви събудят

8 важни ползи от пиенето на черно кафе сутрин

Превод: GlasNews.bg / Заглавна снимка: Freepik