Около кафето има много митове относно ползите му за здравето, така че някои хора го отказват напълно, а други не могат да си представят сутринта без чаша от тази ароматна напитка.

Въпреки факта, че кафето се предлага в различни форми и вкусове, черното кафе в неговата чиста форма осигурява много ползи за здравето, особено ако се консумира сутрин.

OnlyMyHealth пише за основните предимства на тази любима напитка.

Увеличаване на умствената активност

Кофеинът в черното кафе действа като естествен стимулант, който бързо навлиза в кръвта и след това в мозъка. Веднъж попаднал там, той блокира инхибиторния невротрансмитер аденозин, което води до увеличаване на невронната активност. Това води до подобрено внимание, концентрация и умствена активност, което ви помага да започнете деня си енергично и продуктивно.

Повишаване на физическата работоспособност

Ако сте свикнали да тренирате сутрин, чаша черно кафе преди това може да повиши ефективността ви. Кофеинът стимулира отделянето на адреналин, който подготвя тялото за тренировка и помага за разграждането на мастните натрупвания, като ги освобождава в кръвния поток като свободни мастни киселини, осигурявайки лесно достъпен източник на енергия за вашите мускули.

Малките неща, носещи огромни ползи: как да подобрим качеството на съня

Снимка: Pixabay

Контрол на теглото

Черното кафе съдържа минимум калории, така че е отличен избор за тези, които искат да отслабнат. Съдържанието на кофеин може да увеличи скоростта на метаболизма и да насърчи окисляването на мазнините, като помага за намаляване и контролиране на теглото. Освен това кофеинът намалява апетита, може да помогне за ограничаване на апетита и намаляване на приема на калории през целия ден.

Съдържа антиоксиданти

Кафето е един от най-богатите източници на антиоксиданти, а черното кафе съдържа дори повече от кафето с добавено мляко или захар. Антиоксидантите помагат за неутрализиране на вредните свободни радикали в тялото, предпазват клетките от увреждане и намаляват риска от хронични заболявания като рак, сърдечни заболявания и диабет.

Снимка: Freepik

Подкрепа за здравето на сърцето

Противно на общоприетото схващане, умерената консумация на кафе е свързана с намален риск от сърдечни заболявания. Антиоксидантите в черното кафе, като хлорогенова киселина и полифеноли, имат противовъзпалителни свойства, които помагат за предпазване от сърдечно-съдови заболявания.

Подобряване на настроението

Кофеинът в черното кафе може да има положителен ефект върху настроението и психическото благополучие. Той стимулира освобождаването на невротрансмитери като допамин и серотонин, които са свързани с чувството на удоволствие и щастие. Редовната консумация на кафе също е свързана с по-нисък риск от депресия и намалена вероятност от самоубийство.

Снимка: Freepik

Поддържа здравето на черния дроб

Вашият черен дроб играе критична роля в детоксикацията и метаболитните процеси и черното кафе може да помогне за поддържането на неговото здраве. Според изследвания хората, които обичат черно кафе, имат по-малък риск от чернодробни заболявания като цироза, рак на черния дроб и мастна чернодробна болест. Кофеинът и други съединения в кафето изглежда защитават черния дроб, като намаляват възпалението и предотвратяват натрупването на мазнини.

Допринася за дълголетието

Предвид многото ползи за здравето, не е изненадващо, че редовната консумация на кафе е свързана с увеличаване на продължителността на живота. Проучванията показват, че пиещите кафе имат по-малък риск от преждевременна смърт поради различни причини, включително сърдечни заболявания, инсулт, диабет и някои видове рак.

Този материал е само за информационни цели и не съдържа съвети, които могат да повлияят на вашето здраве. Ако имате проблеми, свържете се със специалист.

Превод: GlasNews.bg