Не ни разбирайте погрешно: ние обичаме кафето . Това е нашият единствен порок, който всъщност се оказва доста здравословен – много изследвания го свързват с предимства като намален риск от деменция, повишен метаболизъм и намален риск от рак на кожата. И тогава, разбира се, има неговия страхотен енергизиращ ефект, който ни зарежда сутрин и ни помага да преодолеем безброй енергийни спадове в средата на следобед. 

Но би било безотговорно да говорим само за ползите. Изследванията показват, че в определени ситуации трябва да избягвате или дори да намалите количеството. В какви ситуации трябва да се откажете от кафето, пише Prevention.

Да пиете прекалено горещо кафе

Цял екран
Снимка: Getty Images

Пиенето на горещи напитки над 65°C може да увеличи риска от рак на хранопровода, според нов доклад на СЗО. Ако варите кафето си у дома, вие също не сте в безопасност: домашните кафемашини обикновено варят при 85°C. Добавянето на мляко или сметана може да намалите температурата, но само с 5 градуса. Най-доброто решение в тази ситуация е да оставите напитката да се охлади малко. Безопасната температура за пиене е 65°C.

Да пиете кафе, ако имате високи нива на тревожност

Ако се чувствате на ръба на нервен срив, вината може да е в прекомерното пиене на кафе. Кофеинът има стимулиращ ефект върху нервната система, казва регистрираният диетолог Али Милър, RD. Той задейства освобождаването на хормона на стреса кортизол, задействайки реакцията на борба или бягство. Доказано е, че влошава тревожността и проблемите със съня, особено при хора с панически разстройства и социална тревожност. За да намалите тези симптоми, помислете за намаляване на приема на кафе до една или две чаши кафе на ден или пийте порция безкофеиново кафе и избягвайте да пиете около 6 часа преди лягане.

Ако пиете кафе, за да останете будни

Цял екран
Снимка: Getty Images

Кафето може да изглежда като чудесен начин да се ободрите, ако не спите достатъчно през нощта. Това решение обаче е доста спорно. Нови изследвания показват, че кофеинът не е ефективен, ако спите по-малко от 5 часа през нощта в продължение на 3 дни подред. Причината е проста: твърде малкото сън води до толкова драстичен спад на когнитивната функция, че никакво количество кофеин не може да я засили. Ако не можете да спите поне 7 часа на нощ, спрете да пиете кафе напълно и подремнете поне 20 минути, ако нивата на енергия спаднат. Изследванията показват, че той е много по-добър от кофеина, за да ви помогне да преодолеете симптомите на лишаване от сън и да подобрите фокуса си.

Да пиете кафе веднага след събуждане

Цял екран
Снимка: Freepik

Пиенето на кафе в 6 сутринта няма да ви даде енергия. Това е така, защото през първите няколко часа след събуждане нивата на хормона на стреса кортизол достигат своя максимум, което ви дава естествен прилив на енергия. Много експерти са съгласни, че най-доброто време да изпиете първата си чаша кафе е около 10:00 до 12:00 ч., когато нивата на кортизол започват да спадат. По този начин използвате естествения енергиен ресурс на тялото си и запазвате кофеина, когато наистина имате нужда от него. Ако изпиете първата си чаша кафе твърде рано, вероятно ще имате нужда от него няколко часа по-късно, за да поддържате енергията си. За хора, които трудно контролират състояния като високо кръвно налягане, диабет и гастроезофагеална рефлуксна болест, трябва да се внимава при приема на кафе.