Любопитен кадър от Пловдивв миналото споделиха пловдивчани в социалната мрежа Facebook. На него се вижда Бетонния мост, свързващ центъра и квартал "Кючук Париж", който съвсем скоро ще придобие нов облик.

Кадърът е запечатал пловдивчанка, която се е снимала за спомен на моста, а на заден фон някои от огромните тютюневи складове в Пловдив, където в миналото са работели голям брой пловдивчани. Снимката е от 1933 година, твърдят граждани. Като ни "пренася" 90 години назад във времето.

Припомняме, че този уикенд Бетонния мост бе затворен за движение, когато официално бе даден старт на реконструкцията на съоръжението, която ще продължи следващите шест месеца. 

Датата на затваряне съвпада с отпускарския сезон и ваканцията, когато има по малко трафик. Очакванията се до Коледа мостът да е изцяло ремонтиран.

От Община Пловдив, НКЖИ и фирмата изпълнител „Трейс холд груп”  бе постигната договореност по четири основни точки, като първата бе проектът да бъде преработен за постъпите от южната страна, а също така да се представи анекс, в който ясно е записани, че срокът за ремонта на Бетонния мост ще бъде шест месеца.

Историята на съоръжението започва в края на двайсетте години на XX век.

На 16 ноември 1929 г. е проведен търг за път над жп линията, който да свърже квартал „Кючук Париж“ с центъра на града. Мостът е бил част от тъй нареченото „Калпакчиево шосе“, но става известен  сред пловдивчани като Бетонния мост. Съоръжението е било изградено с павирана настилка за една година. Материалът е доставян от тухларната на Павел Калпакчиев, сочи справка в свободната "Уикипедия".

Разширяването на моста за да се осъществи пресичането на бул. „Христо Ботев“ на две нива започва на 1 декември 1980 г. по времето на кмета Христо Мишев. Новото съоръжение е изградено от „Трансстрой“ и е открито на 24 май 1981 г. в чест на 1300 години България.

Снимка: Любомир Юруков, Пламен Иванов Кочев, Акция "Фото Пловдивъ"/ Facebook

Димитров обяви точния час на затварянето на Бетонния мост в Пловдив

Затварят Бетонния мост в Пловдив, автобусите с нови маршрути