Ватиканът – най-малката държава в света. Какво знаем за нея обаче и дали тя е това, което си мислим, че е? Няма спор, че това е едно от най-посещаваните места, не само в Европа, но и в целия свят.

Със своята величествена и много впечатляваща базилика „Свети Петър“ и Ватиканските музеи, Ватиканът се превръща в най-посещаваното място в Рим. Не може да дойдете в столицата на Италия и да пропуснете тези обекти.

Определено няма никакъв спор и съмнение, че са уникални, както в исторически, така и в архитектурен план, но какви ли тайни крие папската обител, едва ли някога ще узнаем всички тях, а може би и не трябва.

История

Държавата град Ватикан е най-малката в света, както по площ, така и по население. Разположена е на хълм в западната част на Рим – столицата на Италия. Някога тази област около река Тибър е била блатиста местност, но Агрипина Старша започва да строи там градини, след пресушаването на блатата. След това нейният син, жестокият император Калигула, строи там арена за колесници, която се довършва от друг император, известен на историята със своите зверства – Нерон. Тази арена става известна след това като Цирка на Нерон. Обелискът, който е разположен в центъра на площада пред „Свети Петър“ е донесен от император Калигула от Египет.

През 326 г. император Константин I изгражда Константиновата базилика там, където се предполага, че е гробът на Свети Петър, основател на Римската църква. Постепенно около нея започват да се строят и други сгради и пристройки, докато придобие днешния си вид.

Началото на т.нар. „Папска държава“ е сложено още от краля на франките Пипин III през 756 г. Така създадената Папска държава е просъществувала цели 1114 години, като е напълно заличена през 1870 г., което е резултат от множеството конфликти около обединението на Италия.

Самата държава Ватикан е създадена от Мусолини на 11 февруари 1929 г., като по този начин се слага край на тогавашната криза между вече обединена Италия и Ватикана.

През 1984 г. Ватиканът влиза в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Култура и забележителности

Ватиканът има огромно значение за културата и туризма на Италия. Тук се намират едни от най-известните и посещавани забележителности в Рим, Италия, дори в цяла Европа. Това са базиликата „Свети Петър“, Сикстинската капела и Ватиканските музеи.

Базиликата „Свети Петър“ и до ден днешен си остава най-голямата църква в света по своите площ и обем. Тя не е главна катедрала на Римокатолическата църква, но въпреки това е една от най-важните за католицизма.

Според преданията и легендите в нея е погребан един от апостолите на Исус – Свети Петър, който се смята и за първи епископ на Рим, както и за първи папа на Ватикана. Християнската църква съществува още от IV век, а в съвременния си вид започва да се строи на 18 април 1506 г. и е завършена на 18 ноември 1626 г.

Църквата е наистина впечатляваща както отвън, така и отвътре. Тя има дължина от 220 метра, ширина 110 метра и височина 113 метра. В нея има 800 колони и 390 огромни статуи и 45 олтара.

Сикстинската капела е музей и бивш параклис в Апостолическия дворец. Носи името си от папа Сикст IV, който поръчва възстановяване на някогашната Капела Магна. Това място се използва за известните конклави, на които се избира нов папа на Римокатолическата църква, пише Вести. В наши дни е отворена за туристи. Таванът ѝ е много впечатляващ. Той има огромна площ и е изрисуван от великия Микеланджело със сцената на Страшния съд, което се смята за абсолютен връх в неговото творчество.

Ватиканските музеи са друго място на територията на Ватикана, което не бива да пропускате. Смята се, че Папа Юлий II ги създава още през XVI век. Това място може да се каже, че е изключително културно и историческо богатство. Музеите общо са 11, с 5 галерии и 1400 зали.

Някои факти за Ватикана:

-Ватиканът в най-малката държава в света, страната е и три пъти по-малка от Южния парк в София

-Това е единствената държава в света, която се намира в град, който пък принадлежи към друга държава

-Външната граница на Ватикана е само 3.2 км и може да я обходите за около един час

-Населението на Ватикана наброява около 800 човека, интересното обаче е, че нито един от тях не е роден на територията на Ватикана

-В най-малката държава в света няма болница

-Всяка година около 6 милиона туристи посещават Ватикана.

-Папата и Ватиканът се охраняват от швейцарската гвардия повече от 500 години

-В Сикстинската капела е забранено да се снима и да се говори на висок глас

-Сикстинската капела се затваря само и единствено по време на конклава – изборът на нов папа

-Ватиканът има железница, която със своите 900 метра е най-късата в света, като само 300 метра са на територията ѝ. Преди се

е използвала при пътуване на папата до Рим, но сега е само туристическа атракция

-В базиликата „Свети Петър“ могат да се поберат 15 000 души.

-Дължината на всички рафтове в публичната библиотека на Ватикана е 83 километра

-Известно е, че пощенските услуги на територията на Ватикана са едни от най-добрите в света

-Икономиката на цялата държава се крепи на приходите от туризма и на дарения