Има толкова много очарователни неща за океана, от буйната му флора до красивия морски живот. Въпреки това все още трябва да научим много неща за него.

Ако планирате скоро да плувате в океана, важно е да сте наясно какво се случва с него. Едно нещо, за което трябва да внимавате, е червената океанска вода, която също често се нарича „червен прилив“. Ето какво трябва да знаете за този феномен, пишe Reader's Diges.

Какво е червен прилив?

Червен прилив е термин, използван за означаване на токсичен организъм. Както подсказва името му, може да причини червено оцветяване на водата. Може също да чуете научното му наименование „Karenia brevis“. Този организъм се размножава и води до вреден цъфтеж на водорасли. 

Достатъчно страшно, но също така има въздействие върху здравето както на морския живот, така и на хората - червеният прилив действа, като създава токсин като свой защитен механизъм.

Какво причинява червеният прилив на хората?

Вече знаем, че червеният прилив може да бъде фатален за рибите, но оказва ли влияние върху хората? За съжаление, отговорът е да. Хората трябва да избягват засегнатите плажове, защото ако вдишате токсина от червения прилив, може да изпитате респираторни симптоми. Това включва възпалено гърло, хрипове или кашлица. Плюс това, има и риск от дразнене на кожата.

Може да имате и възпалени очи, парене или обрив, ако сте изложени на водите на червения прилив. Трябва да избягвате водораслите, ако имате затруднено дишане като астма. 

За съжаление въздействието на червения прилив може да бъде още по-пагубно за живота в океана. Може да означава проблеми с нервната система, парализа и дори смърт за животните в него.

 

Ако случайно влезете в контакт с червения прилив, медиците препоръчват да измиете тялото си със сапун и вода. Би било полезно, ако прекарате време и в климатизирано помещение, за да облекчите всички респираторни симптоми. Помислете за прием на антихистамин, ако имате астма или друго респираторно състояние и сте изложени на въздействие. Разбира се, ако симптомите продължават, трябва да посетите лекар.