Котките са течни. Това доказа Марк-Антоан Фардин, за което получава Антинобелова награда за физика през 2017 г. И е вярно: котките могат да се качат във всеки, дори и най-неудобния контейнер и да заспят сладко там, трогвайки околните с позата си.

Какво може да каже позата, в която почива котката ви? А накрая ще откриете бонус, от който ще разберете на какви други точки да обърнете внимание, когато вашият домашен любимец подремва.

Лежи настрани

Психологът по животни и фелинолог Татяна Куликова обяснява, че котката се чувства добре и спокойна във всяка спокойна поза за сън. Отпуснатите пози са позиции, от които е по-трудно да се групират за бягство и които осигуряват достъп до най-беззащитните части на тялото на котката (корем, шия и др.). Например, от позиция, легнали на една страна с протегнати лапи, е трудно моментално да избягате от хищник.

Спи по гръб с вдигнати лапи

Ако котката спи по гръб, тогава най-вероятно е много спокойна и се чувства безопасно на тази територия, тъй като тази позиция разкрива най-уязвимото място – стомаха. В допълнение, тази поза не позволява бързото скриване от опасност, което означава, че животното не очаква атака и се доверява на тези, които са на територията с него.

Свита на кълбо

Тази позиция също се счита за спокойна – така котките спят, когато времето не е горещо или дори е хладно. В студено време котките крият носа си, за да запазят повече топлина. Ако котка, докато спи в тази поза, завърти главата си така, че шията й да е оголена, това е допълнителен знак за спокойствие и доверие по отношение на околната среда.

Прегръща лапите си

Понякога котките спят свити и прегръщат лапи. Тази поза е отпусната. Но най-вероятно това означава, че на животното му е хладно и се опитва да се затопли.

Покрива главата с лапи

Ако котката покрие очите си с лапите си, това може да е начин да се предпази от ярка светлина. Но ако се опита да покрие цялата си глава или да я скрие, например, под одеяло, това е знак, че домашният любимец иска да бъде оставен сам. В такава ситуация е по-добре да не галите котката и да я оставите да спи.

Легнала е в поза на хляб

Позата, наподобяваща хляб,в която котка спи полуседнала, изпъвайки четирите си лапи, вече не може да се нарече отпусната, защото от такава позиция е лесно да скочи и да избяга от врага, казва Татяна Куликова. Може би животното не се чувства комфортно. Но ако котката е пъхнала лапите си под себе си, това означава, че не чувства опасност, защото, за да избяга, трябва да издърпа лапите изпод тялото си.

Лежи в поза на хляб с наведена глава

Изглежда като позиция „хляб“, но главата на котката е леко спусната, гърбът е напрегнат, в резултат на което се образува вид гърбица. Подобна позиция може да означава, че котката изпитва физическа болка, казва Татяна Куликова.

Облегнала глава на стената

Доста често в интернет можете да видите снимки на котки, които лежат с чело, опряно на стената. За невежите хора това изглежда забавно: интровертната котка е уморена от хора или нещо подобно. Всъщност тази поза е причина за безпокойство. Има вероятност животното да е подложено на силен стрес или да е сериозно болно.

Заема странни и много неудобни позиции

Ако котката заеме някаква невъобразима поза, като например „легнала върху
горното ниво на игралния комплекс и виси надолу с главата”, това може да показва, че тя
спи толкова добре и здраво, че дори неудобната поза не й създава проблеми. Животното се чувства удобно, което е страхотно, тъй като дълбокият и спокоен сън е много важен за котките и е една от основните им нужди.

Бонус: други важни сигнали, които котката ви дава, докато си почива

Котката почива само в укритие (в затворена къща, под одеяло и др.). Това може да означава, че животното не се чувства безопасно на вашата територия. Ако такова поведение се прояви внезапно, тогава това може да показва неразположение. В същото време, ако котката е късокосместа или напълно обезкосмена, това може да е нормално, тъй като на такива домашни любимци постоянно им е студено.

Понякога спящата котка може да се движи и дори да почуква с опашката си. Според учени от Пенсилвания това означава, че животното като цяло е отпуснато, но следи какво се случва наоколо, реагирайки на звук и дори движение.

Понякога котките спят с отворени очи. Обикновено само едното око е полузатворено, докато другото е напълно затворено. Това е така нареченият еднополусферен бавновълнов сън: позволява на едното полукълбо на мозъка на котката да потъне в сън, докато другото остава будно. Изглежда малко странно, но освен ако вашият домашен любимец няма инфекция на очите, която не позволява на клепача да се затвори напълно, няма за какво да се притеснявате.