433-ма души са спечелили джакпота от лотарията във Филипините. Странното съвпадение предизвика множество въпроси и спор как изобщо е възможно това.

Според местните медии това е най-големият брой хора, печелили някога голямата награда от 236 млн. песо (4 млн. долара). Печелившата комбинация миналия уикенд беше поредица от числа, кратни на девет - 9,18,27,36,45,54.

Лидерът на малцинството във филипинския Сенат Кокоу Пиментел призова за разследване на "подозрителните резултати".

Експерт заяви пред BBC, че при направени 10 милиона залога, той е изчислил, че вероятността да има толкова печеливши е „1 към 1, последвано от 1224 нули”.

"Не знам как да назова този номер, тъй като е толкова голям", казва Гуидо Давид, професор по математика във Филипинския университет.

Участниците в жребия са имали право да избират между шест числа от 1 до 55. За печалбата на джакпота е необходимо всички шест числа на играча да съвпадат с изтеглените от оператора на лотарията.В публичното пространство бяха разпространени снимки и видеоклипове с хора, които получават наградите си в офиса на компанията в град Мандалуйонг, близо до столицата Манила.

"Подобни лотарийни игри са разрешени от Република Филипини. Затова трябва да поддържаме и защитаваме прозрачността им", заяви Пиментел, призовавайки за разследване.

Междувременно генералният мениджър на Филипинската служба за благотворителни лотарийни игри Мелиадес Роблес категорично отхвърли сигналите за нередности и подчерта, че хората в страната често залагат на една определена поредица от числа.

Това не е първият път, когато лотарията "вижда" необичаен модел или последователност от изтеглени числа. Имаше обвинения в измама, след като 20 души споделиха джакпота в националната лотария на Южна Африка през декември 2020 г., когато бяха изтеглени числата 5,6,7,8,9 и 10.  Организаторите казаха, че победителите са събрали по 5,7 милиона ранда ($370 000).

Междувременно испанска телевизионна репортерка подаде оставка на живо в ефир, след като смята, че е спечелила джакпота в коледната лотария на страната на стойност 4 милиона евро ($3,9 милиона долара). Наталия Ескудеро започналс да крещи пред камерата и каза на колеги от обществената телевизия RTVE, че „няма да идва на работа утре“ – преди по-късно да научи, че е спечелила само €5000 ($4349).

И помислете за онези, чиито щастливи числа са се появили в теглене на лотария в Обединеното кралство през март 2016 г.  Повече от 4000 души избрали правилно пет от шестте числа – всичките кратни на седем – и в крайна сметка са спечелили само по £15.