Когато избират чистокръвно куче, потенциалните собственици често не вземат предвид природата на животното и неговите инстинкти. Ето защо, когато животното започне да се държи различно от очакваното от собствениците, те са възмутени и готови да изпратят домашния любимец в приют или дори на улицата. 

Според развъдчика на кучета Уил Атертън от Обединеното кралство кокер шпаньолите и кане корсо най-често не оправдават надеждите на собствениците, защото хората не разбират, че тези породи изискват активност. Специалист по кучешко поведение говори за това във вирусен клип на TikTok.

"Като специалист по кучешко поведение, аз работя с животни, когато нещо се обърка. Поради това виждам, че едни и същи породи се появяват отново и отново, показвайки едни и същи видове негативно поведение", обясни той.

Уил казва, че кокер шпаньолите са много палави кучета и собствениците често не знаят какво да правят с тях в къща или апартамент:

„Те водят това куче, отгледано за работа и работа на полето по цял ден, и очакват то да бъде домашен любимец, куче от Instagram. Поради това те реагират, лаят, готови са да защитят храната и територията си и също имат ужасна памет".

Италианският мастиф или кане корсо е много популярна порода кучета, но доста проблематична.

„Отново хората ги купуват по грешна причина без необходимото време, отдаденост или опит, което води до това да си спечелят лоша репутация на агресивно реагиращи кучета“, каза Атертън, добавяйки, че породата е любимата му на планетата.

Кане Корсоцял екран
Кане корсо или италиански мастиф Снимка: Getty

Наскоро изследователи от университета в Хелзинки във Финландия заключиха, че най-интелигентната порода кучета не е бордър коли, както се смяташе дълго време, а белгийската овчарка малиноа. Повече от 1000 кучета от 13 различни породи са били подложени на строг тест за интелигентност в проучването, като лабрадорът е на девето място, а голдън ретривърът е последен.

Авторът на изследването д-р Катриина Тиира каза, че една порода се откроява от останалите по време на тестването.

„Белгийската овчарка Малиноа се справи отлично с много когнитивни задачи, като показа много добри резултати в повечето тестове“, каза тя.

малиноацял екран
Малиноа, белгийската овчарка, е най-умното куче в света. Снимка: Getty Images

Белгийските малиноа са перфектни като кучета търсачи, пазачи и полицейски кучета. Те познават добре хората, имат отлична памет и могат да се обучават по-добре от другите породи.

Превод: GlasNews