След смъртта на кралица Елизабет II, най-големият й син се възкачи на трона, за да стане крал Чарлз III. 

Покойната кралица управлява 70 години, като отпразнува платинения си юбилей през юни 2022 г.

Великобритания приключи периода на национален траур за покойната кралица във вторник, 20 септември, след нейното държавно погребение и докато той вече се е възкачил на трона, коронацията на новия крал няма да се състои известно време. 

Но кога точно ще се състои коронацията и какво ще означава това както за монархията, така и за останалата част от страната?

Кога Чарлз стана крал? 

След смъртта на кралица Елизабет II в четвъртък, 8 септември, Чарлз официално стана крал.  Въпреки това е традиция да се изчака, докато изтече достатъчен период от време на траур, преди да се коронясва новият суверен.  За организирането на церемонията е необходима и голяма подготовка.

Кога е коронацията на крал Чарлз III? 

Официалната дата на коронацията все още не е обявена, но според Telegraph това вероятно ще бъде през пролетта или лятото на 2023 г., след период на траур за покойната кралица. Коронацията на покойната кралица се състоя на 2 юни 1953 г. след присъединяването й на 6 февруари 1952 г., повече от година, след като се възкачи на трона.

Какво ще се случи на коронацията? 

Очаква се коронацията на крал Чарлз III да бъде проектирана в съответствие с неговата визия за по-малка, по-модерна монархия.  Кралят ще бъде коронясан заедно с кралицата си Камила.  Източници казаха, че церемонията ще бъде по-кратка, по-малка и по-евтина от тази на кралица Елизабет II. Също така се казва, че ще бъде планирано да представлява различни вероизповедания и общностни групи - в съответствие с желанието на краля да отразява етническото многообразие на съвременна Великобритания. 

Коронацията ще включва клетвата, изисквана от устава, и много от церемониите, които бяха наблюдавани в службата на покойната кралица, като помазване с осветено масло, доставяне на кълбото и самото интронизиране.

Над 8000 гости от 129 нации пътуваха до Уестминстърското абатство за коронацията на кралица Елизабет II през 1953 г., но за разлика от тях гостите на коронацията на краля ще бъдат ограничени до 2000, за да се съобразят с ограниченията за здраве и безопасност. 

Архиепископът на Кентърбъри ще проведе церемонията в Уестминстърското абатство, потвърждавайки приемането на Чарлз да стане крал чрез коронационната клетва. 

Кралят ще бъде попитан дали ще управлява Обединеното кралство и други нации от Британската общност със закон и справедливост и дали ще поддържа християнството в нацията. 

Той ще бъде седнал в стола за коронация, известен като стола на Едуард, държейки скиптъра и жезъла на суверена, за да представлява неговия контрол над нацията, и кълбото на суверена, за да представлява християнския свят. 

След като бъде помазан, благословен и осветен от архиепископа, на главата на Чарлз ще бъде поставена короната на Свети Едуард, което официално ще го коронова като крал Чарлз III.

Каква корона носи кралят?  Точно както кралица Елизабет II, кралят ще бъде коронясан с короната на Свети Едуард, която е изработена от масивно злато и включва над 400 скъпоценни камъка, включително рубини, гранати и сапфири.

Какво представлява операция Златно кълбо? 

Операция Златно кълбо е кодовото име, под което са изготвени плановете за коронацията на крал Чарлз и дискусии са се провеждали в продължение на много години.

Какво ще стане, когато крал Чарлз бъде официално коронясан? 

След церемонията по коронясването кралят най-вероятно ще стои на балкона на Бъкингамския дворец, заедно с други основни членове на кралското семейство. 

Крал Чарлз III и кралицата-консорт ще се преместят от Кларънс Хаус в Бъкингамския дворец - ход, който доведе до съкращения в бившия дом на краля. 

Около 100 членове на персонала получиха писмено известие за съкращения в понеделник, 12 септември, като говорител на двореца каза, че загубата на работа е „неизбежна“. 

По време на коронацията принц Уилям ще получи нови титли, включително официалното име като принц на Уелс.  По време на управлението на крал Чарлз можехме да видим по-малко фокус върху разширеното кралско семейство, като само синовете, снахите и внуците на краля поеха публични роли.

Ще стане ли Камила кралица? 

Херцогинята на Корнуол ще бъде коронясана за кралица до съпруга си Чарлз по време на неговата коронация. Тя ще поеме титлата кралица-консорт, според желанието на Нейно Величество в навечерието на нейния платинен юбилей през февруари 2022 г. 

Кралят отдаде почит на „непоколебимата преданост към дълга“ на своята „скъпа съпруга“ Камила в първото си обръщение към нацията.  На главата на Queen Consort ще бъде поставена платинената и диамантена корона, направена за коронацията на кралицата майка през 1937 г.

На колко години е крал Чарлз? 

Крал Чарлз III е на 73 години. Той беше най-дълго служилият очевиден наследник в британската история и е най-възрастният монарх, коронясан в британската история.