Спането с плюшени животни често се свързва с детството, но всъщност може да бъде полезно и за възрастни. Пухените играчки не само осигуряват уютно допълнение към леглото, но също така могат да имат положително въздействие върху качеството на съня на възрастните. 

Ако сте самотни или се борите с емоционален стрес, държането на нещо меко и плюшено наблизо може да облекчи стреса. Разбира се, например котката в този случай би била най-добрият терапевт. Но ако нямате животни, ще свърши работа и плюшено мече, пише Delfi.

Защо е полезно възрастните да спят с меки играчки:

1. Осигуряване на комфорт и безопасност.

Емоционален комфорт: Плюшените животни могат да осигурят усещане за сигурност и комфорт, което е особено важно за хора, изпитващи стрес или самота.

Детски спомени: За много възрастни плюшените играчки напомнят за безгрижно детство, което може да намали нивата на стрес.

2. Помощ при безсъние и тревожност.

Намаляване на тревожността: Гушкането на плюшено животно, докато спите, може да помогне за намаляване на тревожността и да създаде по-спокойна среда за сън.

Подобрено качество на съня: За някои хора наличието на плюшено животно наблизо може да насърчи по-дълбок и по-спокоен сън.

3. Физически комфорт.

Поддръжка на тялото: Пълнените играчки могат да осигурят допълнителна опора за тялото, например когато спите на ваша страна.

4. Емоционална подкрепа.

Усещане за присъствие: За хората, живеещи далеч от семейството или приятелите, плюшената играчка може да създаде илюзията, че някой е наблизо.

Намаляване на чувството за самота: гушкането на плюшено животно, докато спите, може да помогне в борбата с чувството за самота.

Важно е да запомните, че грижата за собственото ви психологическо благополучие включва използването на всички налични и удобни за вас методи.