Кои дрехи не трябва да перем с омекотител?

Кои дрехи не трябва да перем с омекотител?

Признаваме си, че сме от онзи тип хора, които обичат дрехите им да са мекички и да ухаят хубаво, затова и винаги перем с омекотител.

Оказва се обаче, че има някои материи, за които по-препоръчително е да не използваме такъв. Или поне ако искаме да ги запазим здрави за по-дълъг период от време.

Кърпите за баня

Най-ценното качество на хавлиите е способността им да абсорбират влагата. Когато ползваме омекотител обаче, той образува много тънък слой на повърхността на тъканта, който пречи на попиването. Това води до захабяване на кърпите, които започват и да миришат лошо.

Дъждобраните

Дъждобраните са направени от много специална материя, чийто външен слой не позволява на водата да проникне навътре. Омекотяването на подобна материя обаче, води до загуба на способността ѝ да не пропуска влагата.

Спортните дрехи

Повечето спортни дрехи са направени от изкуствени материи, благодарение на които не само по-лесно се абсорбира потта, но и по-бързо съхне самата материя. Омекотителят обаче е основният виновник това качество на спортните дрехи да се понижи, което води до по-трудно сушене и повече неприятни миризми.

Огнеустойчив текстил

От огнеустойчив текстил се правят не само различни работни облекла, но и много от детските пижами. Омекотителят обаче успява да увреди и него, защото съсипва защитния слой на тъканта.

Микрофибър

Всички домакини вкъщи разполагаме с няколко микрофибърни кърпи, които непрекъснато ползваме, заради способността им да задържат прах във влакната си, посочва lifestyle.bg. След като приключим с почистването обаче първата ни работа е да ги сложим в пералнята и да ги изперем с омекотител, за да миришат на хубаво.

Оказва се обаче, че омекотителят съсипва тяхната повърхност, подобно на кърпите за баня, и ги прави практически неефективни, разкриват от Reader's Digest.

Напишете коментар
captcha

Виж още

Астролози казаха кои са зодиите, които ще претърпят значителни финансови
През последните дни бяха регистрирани серия слънчеви изригвания. Кулминацията е
Около кафето има много митове относно ползите му за здравето, така че някои
6 май е ден без диети и на този ден трябва да превключите вниманието си и да
Познавали ли сте някога някого, който изглежда превъзходен във всичко, което
Учените вече не плашат Земята с климатичната криза, а директно заявяват: тя