Представете си рисунките на градчета от любимите си детски книжки - ярки цветове, завъртулки, а стените и керемидите могат да бъдат във всеки цвят.

Понякога някой мечтател решава да прехвърли илюстрациите от книгите в реалния свят и тогава приказките оживяват.

Точно такава е съдбата на Селото Дъга в Тайчунг - бивше военно село в Тайван, което допреди десетина години е било в състояние на пълна разруха.

Човекът, който го спасява, е ветеранът Хуан Йон-фу. Той покрива с рисунки в ярки цветове стените на дома си и на останалите къщи, а единствените му теми са приятелството, мирът и любовта.

Входът за посетителите е свободен, а всеки, който иска да отнесе част от магията на село Тайчунг, може да си вземе сувенир с изкуството на днес 98-годишния Йон-фу. 

Макар и на сериозна възраст, ветеранът продължава да рисува. Вече му е трудно дълго време да стои прав, но има армия от помощници - млади художници, които поддържат рисунките в Селото Дъга. 

Рисунките на Хуан Йон-фу са с акцент върху приятелството, любовта и мира

Рисунките на Хуан Йон-фу са с акцент върху приятелството, любовта и мира 

Екип от млади художници помага на Хуан Йон-фу в подновяването на стенописите

Екип от млади художници помага на Хуан Йон-фу в подновяването на стенописите

Селото, което днес е цветна феерия, доскоро е било група порутени военни колиби. Построено е, заедно с много подобни из цял Тайван, след като през 1949 г. китайският лидер Чан Кайшъ губи гражданската война в Китай. Тогава над 2 милиона китайци, много от които войници, търсят убежище в Тайван, където за тях набързо са построени специални селища.

С годините много от тях западат, а през 90-те години на миналия век тайванските власти започват да ги разрушават. 

Хуан Йон-фу дълги години служи в армията и след като е пенсиониран на 55-годишна възраст, си купува къща в едно от военните села. След като през 2010 г. научава за плановете на властите да сринат селото, той започва да рисува стените на дома си и съседните сгради в опит да спре разрушението. По това време той е един от последните обитатели на селото.

Трудът му дава резултат и скоро селото не само е спасено, но и се сдобива със световна слава. На практика от целия квартал са запазени само нарисуваните от Йон-фу къщи, които са 9 на брой и са свързани помежду си с тесни улички, които са изрисувани дори и по земята.

Преди пандемията над два милиона души посещават селото годишно, за да се почувстват част от магическия му свят и да си направят невероятни снимки.

Как да стигнете?

Селото на практика е част от град Тайчунг, която се намира далеч от центъра на града. До там може да се стигне с градски транспорт, със скутер под наем или пък с такси.