Смята се, че в човешкото тяло има 78 органа, но само някои от тях са рекордьори по тегло.

Според съвременните научни идеи органът е изграден от два или повече вида тъкани, групи от сходни клетки, които работят заедно, за да изпълнят определена функция. Учените все още спорят кои части от тялото могат да се считат за органи, но най-вече в различни изследвания се отбелязва, че в човешкото тяло има 78 органа. Мозъкът и сърцето се считат за най-важни сред тях.

Всички органи имат различни форми, размери и тегло. Кой орган в човешкото тяло има най-голямо тегло? Live Science събра данни от различни проучвания, за да класира най-тежките човешки органи. Между другото, отговорът на горния въпрос може да ви изненада.

Кожа

Учените почти единодушно споделят, че кожата е най-тежкият орган в човешкото тяло. Но различни изследвания показват ​​различни стойности за теглото на кожата на тялото ни.

Някои учени смятат, че кожата тежи около 3,6 кг, докато други казват, че теглото й е около 16% от теглото на човек. Тоест, ако вземете човек с тегло 77 кг, тогава теглото на кожата му ще бъде приблизително 12,3 кг. Откъде идва разликата в изчисленията? Факт е, че някои учени вземат предвид теглото на слой мастна тъкан, други смятат, че този слой е отделен орган.

Много учени смятат, че теглото на цялата човешка кожа е около 6% от общото тегло на човешкото тяло. Следователно, знаейки теглото си, можете да определите колко тежи кожата ви.

Снимка: telegraph.co.uk

Черен дроб

Черният дроб се намира над стомаха и под мускул под белите дробове, наречен диафрагма. С негова помощ тялото преработва вредните вещества, помага за смилането на храната и изпълнява други важни функции. Според учените в черния дроб винаги има около половин литър кръв.

Що се отнася до теглото на този орган, то се смята, че варира от 1,4 до 1,6 кг, което прави черния дроб вторият най-тежък орган при хората.

Мозък

Мозъкът е отговорен за работата на цялото тяло и затова може да се счита за един от най-важните органи в нашето тяло.

Учените смятат, че теглото на мозъка зависи от пола и възрастта на човека. Например при 20-годишни мъже теглото на мозъка е 1,4 кг, а до 65-годишна възраст теглото на този орган намалява до 1,3 кг. Някои учени смятат, че мозъците на жените са с 10% по-леки, докато други смятат, че са само със 100 грама по-леки от тези на мъжете.

Освен това проучванията показват, че човешкият мозък съставлява приблизително 2% от общото телесно тегло.

Снимка: Нов Атлас

Бели дробове

Този жизненоважен орган, състоящ се от две части, десен и ляв бял дроб, е един от най-тежките в човешкото тяло. Според учените белите дробове на възрастните мъже тежат малко повече от тези на жените. Въпреки това, средното тегло на този орган е приблизително 600 грама. В същото време левият бял дроб винаги тежи с около 40 грама по-малко.

Между другото, белите дробове на новородено бебе тежат средно не повече от 40 грама.

Човешки скелет

Според учените теглото на целия скелет може да бъде приблизително 15% от теглото на цялото тяло.

По принцип скелетът на възрастен човек се състои от 206 кости, но има и изключения. Но именно бедрената кост, разположена между бедрото и коляното, е най-тежката в скелета. Теглото му се оценява на между 380 и 400 грама, но по-точната стойност зависи от пола, възрастта и здравословното състояние на човека.

Сърце

Сърцето е жизненоважен орган, който изпомпва кръв в цялото тяло. Мускулите, които карат сърцето да бие, съставляват по-голямата част от теглото на сърцето.

Според учените сърцето на възрастен мъж тежи приблизително от 280 до 340 грама, а сърцето на възрастна жена тежи от 230 до 280 грама.

Снимка: ScienceAlert

Бъбреци

Благодарение на работата на бъбреците различни вредни вещества и продукти от човешкия живот се отстраняват от тялото.

Този жизненоважен орган тежи от 125 до 170 грама при мъжете, а при жените бъбреците тежат от 115 до 155 грама. Тук става дума за възрастни.

Далак

Далакът се намира до панкреаса и е важен орган от човешката имунна система. Той премахва старите и повредени червени кръвни клетки от кръвния поток и произвежда антитела, които помагат в борбата с болестта.

Средно далакът при възрастни тежи 150 грама.

Панкреас

Този орган е част от храносмилателната система, помага за усвояването на хранителни вещества и също така регулира нивата на кръвната захар.

Основно при възрастни теглото на панкреаса е между 60 и 100 грама, но при някои хора може да достигне 180 грама.

Щитовидна жлеза

Щитовидната жлеза е ключова част от ендокринната система. Тя е най-голямата жлеза с вътрешна секреция в тялото, отговорна за производството на три хормона със съществено значение за метаболитното здраве, растежа и развитието. Разположена е в предната част на шията непосредствено под ларинкса (адамовата ябълка).

Обикновено щитовидната жлеза тежи не повече от 30 грама, но при жени по време на бременност и менструация тя се увеличава малко и съответно става малко по-тежка. Според учените някои заболявания, свързани с щитовидната жлеза, също водят до нейното увеличаване.

Снимка: Live Science

Простатна жлеза

Простатната жлеза представлява плътно тяло с формата на кестен, което се разполага под пикочния мехур, обхващайки началната част на пикочния канал. Тя е жлезен орган, а нейния секрет влиза в състава на семенната течност (сперма). 

Самата простата е малка, с размерите на орех, но този орган е един от най-тежките в мъжкото тяло. Средно простатата тежи около 25 грама, но понякога теглото й може да се увеличи до 80 грама.

Превод: GlasNews.bg / Заглавна снимка: Image by lookstudio on Freepik