За какво сe сещате, когато чуете думите еспресо, капучино или макиато? Естествено, за Италия. Защото кафето не е просто напитката, с която започват деня много хора, а една от забележителностите на красивата средиземноморска страна. Заради безспорните си качества, то е намерило много почитатели навсякъде по света. Хубаво италианско кафе може да се пие и извън Италия, например в уютната обстановка на ресторант Леонардо в Банско.

Какви ритуали имат италианците за пиенето на кафе?

Не е изненада, че най-употребяваната напитка в Италия е кафето. Пие се със или без мляко, в заведение, вкъщи или на работа. Няма друга страна, в която да спазват толкова много ритуали и правила за пиенето на кафе.

Сутрешното кафе е сред задължителните ритуали за всички италианци. Те пият капучино или лате макиато само до 11 часа, след това обикновено не си поръчват кафе с мляко. В Италия смятат, че млякото не се преработва добре след хранене и затова трябва да се пие само сутрин на гладно.

В следобедните часове италианците избират черно кафе или кафе с малко сметана. Ако сте турист, може да не спазвате тези неписани правила. В кафенетата ще ви сервират капучино дори и вечерта, но може да ви погледнат малко странно.

Италианците най-често си поръчват „нормално кафе“, както те наричат ​​еспресото. Достатъчно е да кажете само un caffè, защото думата espresso е просто технически термин. Повечето го пият черно и без захар, за да не нарушават наситения аромат и благородния му вкус.

В Италия има и други разновидности на кафената напитка. „Лунго“ се нарича кафе, разредено с вода, а „допио“ се казва за двойна доза. Можете да си поръчате хладно кафе, наречено „cafe al vetro“. То се сервира в малка стъклена чаша, за да се охлади много по-бързо. Можете да опитате и еспресо с малка доза алкохол. Италианците с чувство за хумор наричат тази комбинация „кафе корето“, което се превежда като „правилно кафе“.

 

В какъв кулинарен съпровод пият кафето си в Италия?

 

Италианците пият кафе по всяко време и повод с еднакво удоволствие. Традиционно те предпочитат кафето самостоятелно, отделно от храната.

В Италия по принцип не се набляга на засищаща закуска. Това не означава, че кафето остава самотен играч. Често началото на деня в Италия се подслажда с разнообразни вкусни печива, които се хапват веднага след сутрешното кафе. Всяка сутрин Италия, освен с дъх на кафе, се събужда с невероятните аромати на прясно изпечени тестени изделия. Местните пекари предлагат голям асортимент сладки изкушения, които вървят с кафето.

Повечето италианци предпочитат чаша ароматно кафе или кафе с мляко със спретната малка закуска. Някои хапват лек тост със сирене или шунка, но повечето го пропускат. На Ботуша обичат да започват деня си с пресни печени тестени изделия, които са отлична добавка към кафето. Често се сервира и прясно изцеден портокалов сок.

Италианците най-често си поръчват кафе на път за работа в някой от многобройните барове. Там набързо пият кафе с кроасан на бара и продължават по задачите си.

Кроасанът, който италианците наричат Cornetto, е добър приятел на хубавото кафе. Пълнежите му са много различни и могат да бъдат сладко, сметана, шоколад, марципан и др.

Скромната италианската закуска често включва biscotti, които приличат на сладки крутони. Името на тази бисквитка означава „два пъти изпечена“, защото първо се пече сладка питка, след това се нарязва на тънки филийки, които отново минават през фурната. Сутрин се ядат бишкоти с капучино, а вечер с вино.

В италианските кафенета е прието да се хапват сочни сладкиши с кафето дори и сутрин. Например сицилианските каноли са чест гост на масата за закуска. Те представляват хрупкави вафлени рулца, пълнени с вкусен крем с млечен вкус. Италианската Crostata също често намира място на сутрешната маса. Тя се приготвя с шоколад, мармалад от кайсии, череши, горски плодове и други пълнежи, така че можете да изберете тарт с любимия си вкус.

В ресторант Леонардо в Банско по всяко време на деня можете да си поръчате отлично италианско еспресо, капучино или кафе лате. А ако сте любители на сладкото, вероятно ще се изкушите да опитате и световноизвестното тирамису. Отлични предложения на вкусни ястия и класни напитки ви очакват и на друго място в Банско – в ресторант Fondue , специализиран за алпийска кухня.

Снимки: pixabay.com