Астрологията се състои от енергия за различни планети и тя се филтрира от четири различни елемента. Всеки елемент на себе си е свързан с определена област на тялото. Така например водата се свързва с емоции, тялото е свързано със земята, въздухът е свързан с нашата вътрешна интелигентност и накрая, огънят е свързан с нашия дух.

В рождените карти на човек това описва как представяме и взаимодействаме с тези различни елементи. Самите елементи представляват различните начини, по които подхождаме към живота.

Дванадесетте зодиакални знаци  могат да бъдат разделени на три групи, известни като кардинални, фиксирани или променливи. Като алтернатива те също могат да бъдат разделени като елементите - огън, земя, въздух или вода. Преобладаването на кардинални, фиксирани или променливи знаци в една звездна карта показва как човекът се справя с енергията, която носи в себе си. В астрологията са дефинираните като трите модалности - трите типа енергии в нас.

Кардиналните знаци са Овен, Рак, Везни и Козирог. Тези четири знака са инициаторите на зодиака. Техните общи характеристики включват действие и движение имат инициатива и силна мотивация. В стресиращи и кризисни ситуации, кардиналните знаци са тези, които дават идеи и поддържат проекта, но не са много добри в изпълнението и реализирането.

Фиксираните знаци са Телец, Лъв, Скорпион и Водолей. Тези четири знака са членовете на зодиака, които са посветени на изпълнението на проекти. Техните общи характеристики включват решителност и постоянство, те са стабилни и независими. В стресиращи и кризисни ситуации фиксираните знаци са тези, които тласкат проектите напред и ги следват до края, но те също могат да бъдат непоправимо упорити, без да се осъзнават за последиците.

Променливите знаци са Близнаци, Дева, Стрелец и Риби. Тези четири знака са най-гъвкавите членове на зодиака, щастливи да поемат ролята, която им е възложена. Техните общи характеристики включват адаптивност и променливост, те са гъвкави и многостранни. В стресиращи и кризисни ситуации променливите знаци се адаптират лесно към променящите се условия и нямат конкретна програма. Те обаче могат да бъдат и непоследователни.

Много хора не осъзнават колко важни са елементите и качествата в истинската астрология. Това е комбинацията от Елементите и Качествата, които правят тези Знаци това, което са.

Подбрал и изготвил езотеричният и астрологичен анализатор и Красимир Куртев - Doctor Honoris Causa.