Не само спортът е здраве, а и храненето. Всяка година излизат поне няколко нови диети, които ни обещават страхотна форма и крепко здраве. Кои обаче наистина го постигат?

Според U.S. News & World Report, които в края на всяка година правят класация на най-полезните начини на хранене, можем да избираме между три.

Безспорен първенец е средиземноморската диета, последвана от DASH и флекситарианската. И при трите се набляга плодове, зеленчуци и варива, и се избягват силно преработени храни. Правим бърз преглед на основните им характеристики.

Средиземноморската диета всъщност не е строга диета, а начин на хранене, при който наблягаме най-простичко на храните, които се срещат около Средиземноморието - много плодове и зеленчуци, в това число изобилие от цитруси и листни зеленчуци, варива, зехтин, риби и морски продукти, ядки, дори и по чаша вино на ден.

DASH е съкращение от Dietary Approaches to Stop Hypertension, което можем да преведем свободно като "Как да спрем високо кръвно чрез храна", пише lifestyle.bg. Като цяло продуктите доста напомнят на препоръчаните за консумация от средиземноморската с тази разлика, че почти не се консумира сол, захар, червени и тлъсти меса.

Флекситарианската диета залага на вегетарианството с кратки "почивки" за някое месно и/или рибно ястие, като набляга основна на протеини от неживотински произход. Захарта, подобно и на горните две, се избягва.