Всеки обича да си легне в свежи и чисти чаршафи. Това си е едно от малките удоволствия след тежък ден.

Освен ако често не ни се налага да спим по хотелски легла, по-вероятно е на това удоволствие да се наслаждаваме максимум веднъж в седмицата.

Поне така препоръчват дерматолозите - чаршафите да се перат веднъж на седмица.

Според статия на Well + Good, която цитира д-р Хадли Кинг, това правило не важи за калъфката на възглавницата ни. Тя трябва да заминава към пералнята по два-три пъти на седем дни! Звучи наистина шокиращо.

Но има съвсем логично обяснение. По чаршафите ни всяка нощ "оставяме" около 50 милиона мъртви клетки на ден, пот, козметични продукти, както и полени, и косми от домашните си любимци, като и мръсотия.

Всичко това се превръща в храна за акарите, която ги кара да са привлечени от чаршафите ни и да се размножават усилено в тях. А, както знаем, акарите са причинители на много алергии, които е добре да държим настрани, пише lifestyle.bg.

Потта и мазните съставки от козметиката, както и себумът от кожата ни, пък са предпоставка за развитие на гъбички и всякакви бактерии. А това със сигурност не са "съставки", които искаме да са в контакт с кожата на лицето ни. Решението - често пране на калъфката на възглавницата ни.