олко може да се спести, ако човек се откаже само за месец от алкохол? В Англия вече знаят отговора на този въпрос. Там хиляди се включиха в предизвикателството, наречено „сух януари“, и спряха да пият след коледно-новогодишния махмурлук.

Предизвикателството „Сух януари“ съществува вече 11 години в Обединеното кралство, припомня Нова телевизия.
Но ако преди участващите в него се надпреварваха да изтъкват ползите за здравето, теглото и настроението от 31 дни без алкохол, сега на фокус са финансите. Над 100 000 души изтеглиха онлайн приложение на неправителствена организация, което измерва колко пари се спестяват, когато човек спре да пие за месец.

 Събраните данни показаха, че в портфейла му остават средно 118 паунда повече или 270 лева. Но пък търговците на алкохол и заведенията губят значително повече, защото стоят празни във време, когато трябва да плащат високи разходи за електроенергия и перосанал.

Всеки пети англичанин мина на сух режим този януари. "Много местни хора, редовни посетители, които идват тук всеки ден, просто спряха да ни посещават - за цял месец! Така че, без съмнение, това се отрази доста на бизнеса. Трудно е да се каже дали е заради сухия януари, или заради икономическата криза, но със сигурност и двете неща влияят много зле на оборота", заяви Фил Дейвис, собственик на пъб.

Дрогиран водач помел колата, изчакваща на светофар, участвал и в друго ПТП

От години Фил Дейвис и съпругата му Мадлин управляват „Седлото“. Пъб, който се намира на оживен път към Оксфорд. "Без никакво съмнение, това е най-трудният период в моята кариера. Всъщност, всичко започна с COVID пандемията, а вероятно и още преди това – през 2016-та с гласуването за Брекзит. Това беше голяма повратна точка. След него нещата започнаха да стават по-трудни, особено с набирането на персонал от Източна Европа и други страни. Излизането от пандемията също беше много, много трудно. Комбинацията от тези два фактора - COVID и Брекзит удариха ресторантьорския бизнес много, много силно", споделя Фил.

Традиционните английски кръчми са успявали да оцелеят дори по време на войни. Но днес са на ръба, защото все по-често клиентите им си поръчват сок.

"Увеличава се употребата не толкова на безалкохолни напитки, колкото на напитки с по-ниско съдържание на алкохол, като по-леки бири, светло пиво. Определено има такава тенденция. Затова вече предлагаме доста голямо разнообразие от нискоалкохолни и безалкохолни напитки. Все повече заведения правят това. И нещо друго – те вече се предлагат и като наливни, на бара, а не само в бутилки и кенове. Привличаме и клиенти с добра кухня – неделното печено, което правим е много популярно, а то е задължителна част от менюто на всеки добър английски пъб. Предлагаме сготвена храна с пресни продукти от местни производители, което е доста важно, тъй като много пъбове сервират полуфабрикати. Много държим на това и половината от приходите ни всъщност идват от храна", заяви още Фил Дейвис.

Арестуваните с подкуп полицаи заблудили водача

Само през миналата година са били затворени над 500 кръчми, в които са работили повече от 6000 души. Но това не е единственият проблем. Британската алкохолна индустрия генерира годишно над 15 млрд. пауда данъчни приходи и всяко намаляване на продажбите на алкохол се отразява и на хазната, тъй като той се облага с акциз за разлика от безалкохолните напитки. Заради растящия интерес към тях пък те са поскъпнали с 13% само през последната година. Така че „сухият януари“ може да не е спестил много на отказалите се от алкохола.