Японската марка Cellato стана рекордьор за най-скъп сладолед в света благодарение на нов вкус, наречен "Бякуя". Това съобщиха от Книгата на рекордите Гинес.

„Част от вкусното лакомство, наречено "Бякуя", струва умопомрачителните 6696 долара, което би било достатъчно за закупуване на употребявана кола“, отбелязва Книгата на рекордите на Гинес.

Японска компания за сладолед е събрала някои от най-редките съставки в света за създаването на сладоледа.

Акцентът на лакомството е рядък бял трюфел, отгледан в Алба, Италия, на цена от 15 192 долара за килограм.

Също така, рецептата за сладолед съдържа зряло италианско твърдо сирене Parmigiano Reggiano и утайка от саке.

Cellato са разработили аромата заедно с Tadayesi Yamada, главен готвач в ресторант RiVi в Осака. Компанията заяви, че се стреми да комбинира европейски и японски аромати в нещо уникално.

Похапвате често сладолед? Вижте ефектите върху здравето ви

Най-скъпият сладолед в света е японският Бякуя

"Отне ни повече от година и половина да се развиваме, с много опити и грешки, за да получим точния вкус. Това, че стигнахме до Книгата на рекордите на Гинес оправда всички наши усилия", казва представител на компанията.

Според служителите на Cellato, участвали в дегустацията, сладоледът има богат вкус и текстура.

Служителите казват още, че силен аромат на бял трюфел изпълва устата и носа ви, последван от вкус на Пармиджано Реджано. Утайката от саке допълва самия вкус.

Компанията заяви, че планира да пусне продукти с други комбинации от топ съставки, като шампанско и хайвер.

През февруари медиите съобщиха, че във Великобритания се разработва сладолед, който не се топи на слънце. Надяваме се, че това ще намали въглеродния отпечатък на фризерите в магазините по света с 30 процента.

Заведение предлага сладолед с вкус на щурец

Превод: GlasNews.bg