Тъмният шоколад се характеризира с богато съдържание на какао – много повече отколкото в млечния или белия шоколад. Това богатство на какао определя вкуса и полезните свойства на черния шоколад. То е по-малко сладко и леко горчиво, но тази горчивина е индикатор за неговото качество и интензитет на какао. Скорошно проучване само потвърди ползите от този горчив, но полезен продукт, пише Verywell Health.

Тъмният шоколад е източник на полезни съединения. Съдържа полифеноли, които са мощни антиоксиданти, и метилксантини, като кофеин и теобромин, които подобряват вкуса и подобряват благосъстоянието. Високото съдържание на какао в черния шоколад означава повече от тези полезни съединения.

Ползите от черния шоколад за здравето са многостранни и сред целия списък учените подчертават следните предимства:

  • Здраве на сърцето

Черният шоколад е полезен за сърцето. Флаванолите, съдържащи се в него, помагат за отпускане на кръвоносните съдове, понижават кръвното налягане и намаляват възпалението.

  • Подобрен профил на холестерола

Редовната консумация на шоколад може да помогне за подобряване на нивата на холестерола.

  • Намаляване на риска от диабет

Използването на този продукт може да помогне за управление или намаляване на риска от развитие на диабет чрез подобряване на инсулиновата резистентност и нивата на глюкозата на гладно.

  • Здраве на червата

Черният шоколад има благоприятен ефект върху микробиома на червата, като насърчава цялостното здраве.

  • Настроение и стрес

Черният шоколад може да подобри настроението и да намали стреса чрез промяна на нивата на кортизола.

  • Мозъчна функция

Флавоноидите в какаото могат да предпазят невроните и да подобрят мозъчната функция.

  • Имунна система

Антиоксидантите в какаото помагат в борбата с клетъчните увреждания, укрепвайки имунната система.

  • Спортни постижения

Някои съединения в черния шоколад могат да увеличат притока на кръв и да намалят нуждата от кислород по време на тренировка.

Въпреки ползите от черния шоколад, той е и с високо съдържание на калории и мазнини. Изберете опции със 70% какао или повече за максимални ползи и внимавайте за размера на порциите си. Освен това не забравяйте етичните аспекти на производството на шоколад и избирайте честната търговия, когато е възможно.

Повечето хора могат да се насладят на черен шоколад в умерени количества. Той обаче не е подходящ за всеки. Тези, които страдат от алергии, киселинен рефлукс, мигрена или са чувствителни към кофеин, трябва да бъдат внимателни. Трябва също да се помни за възможното съдържание на тежки метали, което подчертава важността на умереността.

Тъмният шоколад не е просто лакомство, той е с множество потенциални ползи за здравето. Въпреки това е важно да се балансират тези ползи със съдържанието на калории и етичните съображения по време на производството.

Яденето на черен шоколад като част от балансирана диета може да подобри цялостното ви благосъстояние, превръщайки го в приятно и здравословно забавление.

Превод: GlasNews.bg