Впечатляваща фотография на горила, която преминава през рояк от пеперуди в Централна Африканската Република грабна първото място на престижния конкус за природна фотография на The Nature Conservancy.

Фотографът Ануп Шах, който заснел кадъра, триумфира след като неговата творба спечели 100 190 уникални посещения от над 158 държави.

Сред другите фотографии може да видим лудия бяг на стадо тревопасни в Кения, водолази наслаждаващи се на Океана, както и бебе орангутан, което очаква операция.

Снимки на природата от различни точки на планетата са другото уникално, което може да видим в конкурса. Авторите ни пренасят до плато, което се извисява над облаците в Бразилия или ни заслепяват с ледената красота на Исландия.

"Тези изображения са прекрасни и са незабравимо напомняне за завладяващата и вдъхновяваща сила на природата. Година след година ние сме впечатлени и удовлетворени от това пътешествие между сцените от света. Те ни напомнят колко сме свързани с планетата и ни напомнят да продължаваме работата си по запазване на земите и водите, от които зависи всичко", споделя Мег Голдуайт, ръководител на отдел Маркетинг и Комуникации на The Nature Conservancy.

Вижте впечатляващите фотокрафии, взели участие в конкурса:

Големият победител без съмнение е горилата Малуи, която е заснета след като е развалила спокойствието на стотици пеперуди. Кадарът е от лагерът Баи Хокоу в резервата "Дзанга".

Друга фотография на Шах също е отличена в конкурса. Изображението е запечатало шеметния бяг на тревопасни животни след прекосяването на река. Ситуацията е заснета в Националния резерват "Масаи Мара" в Кения.

Канадският фотограф Томас Вияуан е заснел следващия кадър в Борнео, Индонезия. Орангутанът е овековечен докато седи в своето легло от прекършени палмови дървета.

Снимката е заснета в северозападната провинция на Китай Юнан. В обектива на китайския фотограф са попаднали мъже, които се прибират към своя дом. Кадарът е отличен в категорията "Човек и природа".

Завладяващата картина ни показва изглед от зимна Исландия през 2019 година.

Видяхте ли го? На снимката има млад морски лъв, който търпеливо чака майка си на брега на остров Сан Кристобал, част от Галапагоския архипелаг. Този вид е застрашен от изчезване.

Следващият кадър ни препраща във водите край далечно Мексико, където плувци и гмуркачи се наслаждават на различни спортове в Океана.

Бронзовия медал в категория  "Дива природа" грабва Виктор Върбовски, запечатал борбата между щука и огромен костур. Той прекарал цял час наблюдавайки борбата между рибите, но не успял да разбера кой ще надвие – кислородът му свършил и трябвало да излезе на повърхността.

“Животът в цвят” - това е името на следващата творба, дело на Скот Портели. Тя показва зелени мангрови гори и пустата земя, която ги огражда.

Въздушна снимка на поле, прерязано от огромни пукнатини, вследствие от засушаване ни разкрива трупа на алигатор.  Кадарът е от Бразилия, провинция Покон.

Това е златният медалист в категория "Човек и природа". Снимката показва малко орангутанче, което трябва да претърпи операция. Заснета е от Арлън Шройдър, който документира труда по спасяването, рехабилитацията и освобождаването на индонезийските орангутани.

Кадарът е заснет от хеликоптер и е дело на  бразилски фотограф. Авторът оприличава скалното плато на "глава на динозавър". Масивните планини се намират в парк Пако Парана, Бразилия.

Драматични минути преди неочаквани инциденти ГАЛЕРИЯ

Източник: "Дейли мейл"

Привод: GlasNews.bg