Снимките, които ще видите, са подбрани от жури и публика за годишните награди по фотография на компанията Sony (The 2022 Sony World Photography Awards). Те са избрани от над 340 000 снимки от 211 страни, които са включени в надпреварата.

На следващото ниво на конкурса са допуснати 170 000 творби, от които са избрани победители в националните състезания, които са инициирани, за да подкрепят общностите на фотографите по целия свят. Крайните победители в различните категории ще бъдат избрани на 12 април тази година, а между 12 април и 2 май ще бъдат показани на изложба в Лондон.

Сред снимките, които се борят за отличие, може да видите запечатани впечатляващи моменти от различни кадри на света. От бяла мечка, която гледа спокойно, през сърфисти, които се борят с океана, сноубордист, "летящ" по снежен склон, до смразяващата сила на заснет действащ вулкан.

Кадрите ни пренасят до мястото, на които ги е запечатал авторът, и до момент, който може вече може да не се повтори.

Вижте ги!

Фотографът Cigdem Ayyildiz е заснел този впечатляващ кадър в Монт Сен Мишел.

Тази картина е комбинирана от две снимки, заснети в Исландия. Тя е дело на гуатемалския фотограф Хуан Мендес.

Кувейтският фотограф Мухамед Мурза е заснел тази снимка на самотен мъжки слон, който се е изправил пред планината Килимаджаро.

 Тази високоандреналинова снимка запечатва  швейцарския сноубордист Жан Симен в неговия “натурален хабитат” планина в Швейцария. Фотото е дело на Тино Милер, а с него фотографът печели печел златния медал на страната.

Снимката запечатва борбата на двама сумисти. Заснета е от Чин Леонг Тео, който печели наградата на Сингапур

Райдо Нърк заснема тази динамична картина на фестивал по сърф в Нидерландия.

Първо отличие на националните награди за Русия печели Мариана Смолина с тази очарователна снимка. Тя заснема танцуващата балерината и момиченцата, които с възхищение гледат нейните умения

Джени Зао – победител на националните награди за САЩ, заснела този снимка на бяла мечка в Канада.

Наградата за Словакия получава Филип Хребенда за кадъра си озаглавен “Роден от огън”. Снимката показва вулкана Фаградалфсиял, който се намира в Исландия.

 Първата награда на Тайланд печели Катух Читмонгколпур с фотография на залез над Бангкок, заснет месец през октомври.

 Националната награда на Тайван получава Чао Уанг със снимка, която показна красотата на изоставена пещера, някога дом на колония прилепи. Като причина за изчезването им той вини промените в климата.

Даймон Бекфорд заснема следващия кадър при температура от -25 градуса по Целзий край град Порво. Той искал да заснеме замръзналото Балтийско море и красивите фигури, които създава Природата в мразовитото време.

Със снимката си той печели националната награда за Финландия.

Следващата снимки ни отвежда в Южна Америка. Именно там Гонсало Сантиле заснема небето на аржентинския град Кафаят. Което сияе от красотата на Млечния път.

Соня Иванич заснема тази красива фотография в Австрия. На нея Млечният път е заснет над езерото Gosausee.

Явар Аббас е автор на следващия кадър, запечатал суровата красота на пустинята Катпана, познато още като Студената пустиня. Снимката печели национална награда на Пакистан.