Учени от университета в Мичиган, САЩ, представиха ново проучване, в което предполагат, че присъствието на котки и кучета при хора над 50 години може да намали риска от развитие на деменция, пише ScienceAlert.

Ново проучване на американски учени показа, че възрастните хора, които имат котки и кучета, се представят по-добре на когнитивните тестове от тези, които нямат домашни любимци.

Учените смятат, че домашните любимци могат да подобрят мозъчната функция, особено що се отнася до паметта. Изследователите смятат, че стареещият мозък може да остане здрав по-дълго, което намалява риска от развитие на такова опасно заболяване като деменция.

Според проучването най-благоприятен ефект от домашните любимци върху мозъка има при хора над 65 години, когато могат да се появят сериозни смущения във функционирането на този орган. Учените са установили, че хората, които притежават котки или кучета повече от 5 години, имат по-добра краткосрочна и дългосрочна памет от тези, които нямат домашни любимци.

Но учените предупреждават, че това изследване не доказва пряка връзка между притежаването на домашни любимци и намаления риск от деменция. Това може да е един от факторите, които могат да повлияят на този процес, поради постоянната комуникация с домашни любимци.

В същото време проучването съчетава предишни данни, които показват, че наличието на кучета и котки у дома е полезно за човешкото здраве. Ако няма други противопоказания, например алергии. Въпреки че тези изследвания са само теории, които обясняват потенциалното положително въздействие на домашните любимци върху живота и здравето на човешкия мозък, те все още не са доказани.

Една от теориите е, че наличието на куче например може да означава, че собствениците им са принудени да стават рано и да се движат повече, а ежедневното движение е силно свързано със здравето на мозъка.

Друга теория предполага, че домашните любимци внасят нови бактерии, които могат да подобрят здравето на червата на човека. Вече е доказано, че има важна връзка между стомашно-чревното здраве и здравето на мозъка.

Учените също смятат, че самото присъствие на котка или куче прави човек по-щастлив, което означава, че нивото на стрес, който се отразява негативно на мозъчната функция, намалява.

Освен това хората може да се чувстват по-малко самотни, особено в по-напреднала възраст, и както учените вече са доказали, самотата може да промени самата структура и функция на нашия мозък.

Предвид факта, че рискът от деменция се увеличава при липса на физическа активност, когато има сърдечно-съдови заболявания, депресия и хроничен стрес, тогава теоретично домашните любимци могат да повлияят положително на човешкото здраве, особено на мозъка, казват учените.

Превод: GlasNews