С военна церемония бе отбелязан официалният рожден ден Британската кралица Елизабет Втора. Поради пандемията от коронавирус за втора поредна година събитието се провежда в замъка Уиндзор, където тя се самоизолира от ноември миналата година.

Кралицата, която навърши 95 години през април, но официално рожденият й ден се отбелязва през юни, прие парада в компанията на братовчед си принц Едуард, херцог на Кент. Военната церемония за рождения ден на монарха е създадена преди повече от 260 години.

Смята се, че традицията за честване на двата рождени дни на монарха започва с Джордж II (1683-1760), който е роден през ноември и през 1748 г. постановява публично рожденият му ден да се празнува през лятото, когато времето е по-добро. Традицията беше запазена и Елизабет II, родена на 21 април 1926 г. На коронясването си на 2 юни 1953 г., тя избира юни за месец на честване на официалния си рожден ден, отбелязва ТАСС.

Парадът в Уиндзор се състоя ден, след като кралицата бе домакин на прием за лидерите на страните от Г-7 в Корноул, в югозападната част на Англия, където се провежда тридневната среща на върха на седемте най-развити страни в света. В неделя кралица Елизабет Втора ще приеме на чай в Уиндзор президента на САЩ Джо Байдън и първата дама Джил Байдън.