Кралицата се е борила с рак през последните няколко месеца от живота си, твърди близък до семейството.

Гайлс Брандрет, приятел на принц Филип, направи твърденията за Нейно Величество, в предстоящата биография, наречена "Елизабет: Интимен портрет".

Погребаха Елизабет II в замъка „Уиндзор”

Официалната причина за смъртта на Нейно Величество е посочена като „старост“, но Брандрет твърди, че всъщност това е рядка форма на рак на костния мозък, който е отнел живота на монарха.

Брандрет написа: „Чувал съм, че кралицата е имала форма на миелом – рак на костния мозък – което би обяснило нейната умора и загуба на тегло и проблемите с подвижността, за които често ни разказваха през последната година от живота ѝ.

Най-честият симптом на миелома е болка в костите, особено в таза и долната част на гърба, а множественият миелом е заболяване, което често засяга възрастните хора.

Мистериозно ръкописно писмо на Елизабет II ще бъде отворено след 63 години СНИМКИ

Понастоящем няма известно лечение, но има лекарства за регулиране на имунната система и такива, които помагат за предотвратяване на отслабването на костите – те могат да намалят тежестта на симптомите и да се удължи живота на пациента с месеци или две до три години."

В книгата се твърди още, че кралицата на моменти е изпитвала отслабеност, въпреки че е казала на помощниците си, че е решена да остане заета след смъртта на Филип през април миналата година.

„Когато Нейно Величество се чувстваше по-слаба, тя запълваше времето си, като гледаше драмата на BBC "Line of Duty,“ твърди биографът.

Превод: GlasNews.bg