Ако си мислите, че да си иконом е нещо от ерата на Джийвс и Устър, грешите. Даниел Пратли е частен иконом на най-богатите хора в света от 2009 г. И споделя тайните на професията си в TikTok, където има 53 000 последователи. Той поддържа домовете на милиардерите да работят възможно най-гладко и се изправя пред най-неочакваните предизвикателства.  

„Смятам се за „модерен иконом“, казва Даниел, като отбелязва, че много хора все още се придържат към остарялата представа за икономите като герои в стила на абатството Даунтън, пише Daily Mail.

Обръщайки този стереотип с главата надолу, 50-годишният мъж, родом от Девън в южната част на Англия, споделя видеоклипове в TikTok, документиращи реалността да си иконом в съвременната епоха, показвайки как се справя с всичко - от бизнеса с авиокомпании до декориране на трапезарии за гала ястия.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 

Публикация, споделена от A modern day butler (@dan_the_butler)


Даниел Пратли - Модерен иконом

Бившият директор на театъра преди това е работил заедно с покойната актриса Джоан Ривърс, помагайки й да забавлява гостите след нейните представления.

„След едно парти тя ми каза, че трябва да бъда иконом на пълен работен ден и в момента, в който се решаваше сега или никога, промених курса в кариерата си и никога не погледнах назад“, казва той.

Според Даниел има много прилики между управлението на театър и управлението на частен дом или наемането на луксозна вила, така че промените в кариерата не са толкова големи.

„Грижата за хората е моята суперсила и сега мога да го правя в красиви домове по целия свят“, казва Даниел.

Икономът, одобрен от кралската къща, работи за различни клиенти в луксозни вили и имоти в продължение на няколко седмици.

Той избра да не посещава училище за обучение на иконом и вместо това учеше на работа.

„Списъкът с умения, необходими в ежедневието, е толкова обширен, че винаги ми е било по-лесно да се уча по време на работа, особено когато трябва да паркирате суперколи или да наливате вино от бутилки с размер на варел“, казва той.

Той обаче препоръчва на новодошлите в индустрията, които се надяват да работят на същата позиция, да преминат курс в някое от специализираните училища, които преподават етикет, декорация на маса, вино, грижа за антики и управление на гардероб.

Даниел обикновено работи от 6:30 сутринта, докато цялото семейство на клиента му си легне, което обикновено е около полунощ.

„Обикновено аз съм първият човек, когото клиентите виждат, когато се събудят, и последният човек, когото виждат преди лягане“, казва той.

И разбира се, той се нуждае от помощник, защото е невъзможно да се справи сам с всички задължения.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 

Публикация, споделена от A modern day butler (@dan_the_butler)


Подреждането на масата за вечеря е задължение на иконома

И той казва, че също така е важно за амбициозните икономи да „знаят границите си“.

"Ако наистина не знаете как да премахнете петно ​​от скъпа велурена обувка или разлято вино върху сако на Chanel, не го правете. Дори не търсете в Google идеи. Можете да го направите още по-лошо. Само опит и знанието ще помогне тук“, казва Даниел, който е научил този урок по трудния начин.

Той си спомня: "Един ден ми дадоха много скъп чифт велурени обувки Ferragamo, за да ги почистя с восък за свещи. Следвах инструкции от интернет и влоших нещата." Но, за щастие, клиентите били снизходителни за грешката му.

Според Даниел една грешка, която икономите никога не трябва да правят, е да пресичат професионалните граници с клиентите. Той обяснява, че въпреки че е изградил „взаимоотношения за цял живот“ с клиентите, важно е да запомните, че първо сте служител.

Също така е важно да се учи и да се адаптира в работата, тъй като „всеки клиент е различен“, казва Даниел, който съветва да бъдете гъвкави.

"Нещата могат да се променят с мигване на окото и трябва да се примирите с това. Можете да започнете деня си във Франция и да го завършите в Австрия или да поставите красива маса за 20 души, само за да ви кажат след час, че има ще има 30 гости“, казва Бътлър.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 

Публикация, споделена от A modern day butler (@dan_the_butler)


Едно от местата на работа на Дан е Вила Ефруси де Ротшилд в Монако

Освен това Даниел казва, че е важно да имате добри отношения с продавачи и доставчици на услуги, от месарници до цветари, автомонтьори и главни сервитьори в изискани ресторанти.

Получаването на одобрението на кралския двор е свидетелство за таланта на Даниел в тази роля. Това означава, че е бил проверен от MI5 и правителствени служители, обяснява той, отбелязвайки: „Понякога работя за три различни кралски къщи... това е начин да уведомя новите клиенти, че могат да ми доверят домовете и живота им.“

Колко плащат на икономите?

Заплатата на младши иконом започва от £35 000 ($44 000) и ще стигне до £150 000 ($190 000) за опитен иконом, обяснява Даниел. Той отбелязва, че най-високата заплата е била за иконом от Ню Йорк, който печели 1 милион долара (£789 000) годишно.

Тъй като Даниел е самостоятелно зает за различни клиенти, той начислява дневна такса за минимум три дни резервация. Ако работата е извън Обединеното кралство, цялото му пътуване се покрива, както и настаняването, разходите и храната. В същото време ястията, приготвени от главния готвач, са неговият "любим" бонус, подобно на пътуването.

Даниел работи с много от клиентите си повече от десетилетие и между седмиците на работа се опитва да отдели малко време за себе си в Обединеното кралство.

Как изглежда денят на иконома?

Давайки пример с работата в луксозни недвижими имоти в Южна Франция, Даниел казва: „Моята работа като иконом е да се уверя, че всеки, който влезе в къщата, веднага се чувства като у дома си, и аз се грижа за всичко вместо тях.“

Денят му започва с пътуване до местната пекарна за хранителни стоки за закуска.

След като закуската е готова, той се грижи в басейна да има свежи кърпи и да се поддържа аранжировка с цветя. Той надзирава прането за гостите и помага на камериерките да почистят спалните и да почистят общите части.

Даниел следи колите в имота, като се уверява, че са чисти и имат пълни резервоари с газ и бутилки с вода в кабината. Той също така се уверява, че сателитните навигационни системи на автомобила са наясно къде отиват клиентите и как могат да се върнат до вилата.

В същото време той подрежда масата за вечеря и се грижи дейностите през деня – от уроците по тенис и фризьорството до масажите и дните на плажа – да протичат гладко.

Когато гостите се върнат от обиколки, той поставя маси за освежаване, за да ги посрещне.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 

Публикация, споделена от A modern day butler (@dan_the_butler)

Едно от задълженията на иконома е да сервира закуски.

Даниел казва: „Всяка минута от деня наблюдавам всичките си клиенти, за да съм сигурен, че имат всичко необходимо, докато са във вилата.“

Той отбелязва, че това варира от „нещо толкова просто като пълнене на вода и слънцезащитен крем“ до правене на „лакомства“ като купички с пресни плодове или сокове, на които клиентите могат да се насладят, докато релаксират.

Няма задача, която да не би могъл да изпълни. Даниел обяснява: "Никога не казвам не. Винаги има начин."

През деня той работи в тясно сътрудничество с готвачите. След обяда той разглежда менюто за вечеря с основния клиент и обсъжда виното, което биха искали да комбинират с ястието.

Той се преоблича в ново облекло за вечеря и „отваря зоната за аперитив за коктейли или вино и канапета преди вечеря“. По време на хранене той трябва „да присъства на масата за вечеря, като винаги се уверява, че всеки има всичко необходимо“.

Когато вечерята приключи, той води гостите на ново място, където могат да пият уиски или чай, където остава с тях, докато си легнат.

Това не е краят на работата му. С някои клиенти той също така плаща повечето битови сметки, набира и обучава допълнителен персонал и поддържа връзка с градинари, компании за почистване на басейни и изпълнители.

Даниел казва: „Върша седмични задължения за екипа на прислужниците, като отделям време за почистване на среброто и кристала.“

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 

Публикация, споделена от A modern day butler (@dan_the_butler)


Почистване на сребро

Колкото и трудна да изглежда работата му, Даниел казва, че не го изморява, защото всеки ден обещава нещо ново.

Какво изненадва иконома?

Даниел признава, че това, което го изненадва най-много, е лекотата, с която супербогатите му клиенти му позволяват да кара суперавтомобилите им.

„Ужасно ми е да карам тези луксозни коли“, признава икономът. И според него хората са много учудени от факта, че много богатите хора по правило се отнасят към домакинството си много уважително и коректно.

Превод: GlasNews