Разбират ли ни домашните любимци? Този  въпрос вълнува много собственици на кучета. Според ново проучване кучетата са способни да разбират повече, отколкото мнозина си мислят.

Канадски учени, които изследвали 165 кучета и техните стопани, твърдят, че животните разбират между 15 и 215 човешки думи и фрази.

Средно домашните любимци в проучването успяват да разпознаят 89 думи - колкото едно 18-месечно бебе.

Според Катрин Рийв и Софи Жак от катедрата по психология и невронауки в университета Далхаузи, способността на животните да се учат се дължи на близките им взаимоотношения с хората.

„Поради тяхната еволюционна история и тясна връзка с хората, домашните кучета са се научили да реагират на човешките вербални и невербални сигнали на ниво, несравнимо с други видове“, казват изследователите, цитирани от Profit.bg.

Проучването стига до извода, че кучетата реагират най-адекватно на команди, но за сметка на това по-слабо разбират думите, свързани с предмети.

Почти всички кучета отговарят на собственото си име и на базови команди като: "ела", "долу", "остани", "чакай", "не", "добре" и "остави това".

Повечето от тях започват да махат с опашка, когато чуят одобрителни фрази, след които обикновено получават лакомство, като „добро момиче“ или „добро момче“. Много малка част от четириногите обаче успяват да отговорят на по-рядко срещани команди като „шепни“ или „лай силно".

Учените обаче посочват, че кучетата може би отговарят на определени фрази или думи, защото ги свързват с определени последствия, но не е задължително да разбират напълно значението им.