Когато дъщерята на френския крал Чарлз VI, смятан за луд, се омъжва за английския крал Ричард II, тя е само на 6 години. Дадена с голяма зестра, както и скрин, пълен с кукли, Изабела е коронясана за кралица на Англия през януари 1397 г. и живее по-голямата част от краткото си управление в замъка Уиндзор, пише Ancient Origins.

Тяхната сватба е политически ход за укрепване на мира между Франция и Англия, който е подписан за 28 години.

Въпреки че подобно събитие днес би се считало за диво, в онези дни крал Ричард виждал предимство в толкова младата възраст на жена си, защото вярвал, че от нея може да стане идеална кралица. Трябва също да се отбележи, че бракът влиза в пълна сила едва от момента на 12-ия рожден ден на Изабела Валоа.

Изабела е втората съпруга на Ричард II. Първият му брак с Анна Бохемска е щастлив, макар и бездетен. Тя умира през 1394 г. от чума и получава прозвището „добрата кралица Ана“. Две години по-късно Ричард се жени за Изабела в Кале на 31 октомври 1396 г.

Кралят е бил запознат с опасностите от възкачването на трона в млада възраст, тъй като самият той заема трона на Англия на 10 години. Записите показват, че Изабела се е радвала на приятелското отношение на краля. През януари 1397 г. тя е коронована за кралица на Англия. Тя прекарва по-голямата част от краткото си управление в замъка Уиндзор.

монархия, англия, кралица, обединено кралствоцял екран
Сватбата на Ричард и Изабела 

По време на бунта, през септември 1399 г., крал Ричард е затворен от Хенри Болингрок, по-късно известен като Хенри IV. Това довежда до задържането на Изабела в Бъркшир. Нейното положение се влошава, когато става известно за смъртта на крал Ричард, вероятно причинена от глад през февруари 1400 г.

Крал Хенри IV планира да омъжи Изабела за сина си, тъй като тя може да бъде използвана за подобряване на политическите отношения между Англия и Франция. Тя обаче остава вярна на починалия си мъж и отказва. Въпреки всичко това, едва през август 1401 г. тя получава разрешение да се върне във Франция и сватбата й не се състоява официално.

В крайна сметка нейната сестра Катрин се омъжва за Хенри V през 1420 г., а самата Изабела се омъжва за Чарлз, граф на Орлеан, през 1406 г. Две години по-късно тя почива при раждане, когато била на 18 години. По каприз на съдбата вторият й съпруг е пленен от британците след битката при Ежанкур през 1415 г.

Превод: GlasNews