Пандемията малко обърка пазара, а кулинарните експерти, чиито прогнози традиционно се появяват в края на годината, смятат, че ще усетим ефекта й още няколко години. Затова няма нужда да чакате големи сътресения и обрати в света на кулинарията.

Все още в тенденция са: 

  • нулеви отпадъци,
  • зеленчукова кухня,
  • принцип на устойчиво развитие
  • местни продукти и ястия

Освен това, последната тенденция става все по-важна не само в контекста на минимизиране на въглеродните следи или подкрепа на местните производители, но и по отношение на веригите за доставки, които са изложени на риск поради пандемията. 

Тенденции през 2022 г.

Експертите смятат, че поради пандемията през следващите години ще обърнем повече внимание на здравословните свойства на храните. Освен това не само на продукти, които подобряват функционирането на храносмилателната система, но и тези, които поддържат дихателната система. Колагеновата вода, адаптогените и хранителните алтернативи на лекарствата за сън ще продължат да получават много внимание.

Една от областите на функционалното хранене е синергията. Идеята е да се получат продукти, които взаимно подпомагат усвояването на съдържащите се в тях активни съставки. Поради факта, че много хора са имали проблеми с вкуса и обонянието през последните месеци, те се интересуват повече от диета, която може да подпомогне процеса на връщане към нормалното или поне да направи храната по-приятна.  

Що се отнася до кухнята, комфортната храна в различните й форми ще продължи да преобладава. Подхранваща, особено такава, която ни кара да се чувстваме щастливи и сигурни. Носталгичната ретро храна ще бъде интересна, а ще има място и за нови, по-екзотични вкусове. По-скоро ще бъде местна екзотика, тоест връщане към храни или ястия, които са били ядени в миналото и които са били напълно забравени.

Снимка: www.istockphoto.com 

Храната на скара също се вписва идеално в тази тенденция. Обикновено печем на открито и храната, приготвена по този начин, има успокояващ аромат на умами. 

Една от тенденциите е и кулинарното бягство. Цветните купички за смути, еднорози с паста или други десерти от приказните земи могат да бъдат лекарството срещу монотонния пандемичен живот.

Сред продуктовите тенденции много експерти подчертават напитките на растителна основа, особено тези, получени от овес. Комбуча, мунг, масло от авокадо и масло от тиквени семки също ще бъдат популярни през 2022 г. Интересът към различни африкански кухни нараства в Западна Европа и САЩ.

Пазарът на ресторанти прогнозира, че идващата година няма да е времето за популярност на гурме менютата. Местните кафенета или ресторанти, предлагащи добра храна на разумни цени, ще бъдат най-добрите през следващите месеци.

Интересът ще нарасне към диети в кутии, доставка по домовете и кетъринг (някои дейности могат да бъдат пренесени от ресторанти в дома). Ще има и място за онлайн готварски курсове с известни готвачи.

Използвани са материали от kuchniokracja.hanami.pl