Въпреки факта, че родителите цял живот ни казват, че нямат "любимци", социологическите проучвания показват, че те всъщност хитруват, пише IFL Science.

За това свидетелстват редица проучвания, включително и едно на известната изследователска и аналитична компания YouGov - оказва се, че родителите не са съвсем искрени, когато твърдят, че не отделят нито едно от децата си.

Изследователите отбелязват, че „любимците“ сред децата са доста чувствителна тема, но анонимните проучвания все още могат да хвърлят светлина върху този въпрос. Проучването е проведено сред потребители на Mumsnet - резултатите показват, че:

повече от 50% от анкетираните смятат наличието на "любимец" за ужасно;
почти 25% от родителите все още имат "любимец".

Имайте предвид, че това проучване е само извадка от потребителите на Mumsnet, а не населението на страната или света, но дава представа за картината като цяло.

Изследователите отбелязват, че сред тези, които все още имат „любимец“, повече от 50% са заявили, че предпочитат по-малкото и само 26% от анкетираните са посочили по-голямото дете. Любопитно е, че 61% от родителите, чието любимо дете е най-малкото, казват, че смятат по-големите дъщери и синове за "по-хитри и взискателни".

Важно е да се разбере, че потребителското проучване на Mumsnet има своите недостатъци - изследователите смятат, че резултатите могат да бъдат изкривени от това как точно е проектирано проучването или от периода, в който родителят в момента има най-добра връзка с най-малкото дете - например, пубертет при деца. Има обаче и обратна страна – изследователите смятат, че поради анонимността на анкетата родителите биха могли да бъдат по-честни при избора на отговора.

По един или друг начин обаче резултатите от анкетата на Mumsnet са приблизително в съответствие с данните, събрани от изследователската фирма YouGov през 2020 г.

Резултатите от проучването показват, че само 10% от родителите са готови да признаят, че имат „любимец“, но реалната цифра може да е по-висока. Факт е, че 134% от анкетираните споделят, че са се сблъсквали с такова отношение в детството.

Като цяло в проучването са участвали повече от 6000 респонденти. Резултатите сред тези с любимци показват, че:

Родители с две деца:

62% предпочитат по-малките;
30% предпочитат по-големите;
8% предпочитат да не говорят за това.

Родители с три или повече деца:

43% предпочитат по-малките;
34% предпочитат едно от средните;
19% предпочитат по-големите.

Изследователите забелязали и любопитна особеност: 36% от мъжете, които вярват, че родителите им са имали любимец, смятат, че това е била сестра им; 46% от жените смятат, че това е брат им. В същото време 23% от мъжете смятат, че са били любимци, а само 17% от жените мислят така за себе си.

Превод: GlasNews