Четири пъти съм бил в Антарктика, благодарение на българската експедиция и проф. Христо Пимпирев. Човек може да повярва истински за глобалното затопляне, когато види топенето на ледовете с очите си.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria водещият на туристическото предаване „Ела в“ Живко Константинов.

Журналистът, отразявал работата на българските експедиции, показа видео как един ледник за четирите експедиции, на които е бил буквално се изпарява. „Представяте ли си какво количество сладка, питейна вода се разтапя и влиза в Южния океан и става солена“, запита Константинов.

Красиво е да видиш един огромен айсберг как плува в океана, но всъщност това е много опасно, тъй като глобалното затопляне се отразява на цялата ни планета

Хората ставаме свидетели как се отразява на живота ни – пожари, наводнения, торнадо, на места където никога не е валял сняг, вали сняг, където вали сняг е жега. Виждаме и в България какво се случва с пожарите и наводненията.

Това са едни колосални количества лед, които се стопяват, влизат в Световния океан, нивото се покачва. Места, на които се радваме като Малдивите, една екзотична дестинация, голяма част от островите й ще изчезнат. Според изследванията на учените, много населени места след 10-20-30 г. няма да съществуват заради покачването на океана, каза Константинов.

Човечеството се учи от грешките си. Надявам се, че когато видим грешките, които всеки един от нас прави и ефекта от тях, тогава ще осъзнаем за какво става въпрос, каза журналистът.