През вековете идеите на изобретателя, учен и художник Леонардо да Винчи са смятани за гениални и твърде точни за времето си. Но изглежда, че една от идеите на гения се е оказа грешна.

Става дума за обяснението на Да Винчи как растат всички дървета на Земята. Изобретателят твърди, че всички клони на едно дърво на всеки етап от неговата височина са равни по дебелината на ствола, сгънати заедно.

Подобна идея, според учения, трябва да обясни как дърветата устояват на вятъра и други елементи. Но ново проучване на двама биолози показа, че подобно твърдение не издържа на микроскопично ниво, пише ScienceAlert.

Проблемът с теорията на Да Винчи беше, че той разглеждаше само външната страна на дърветата, но не и вътрешността, където водата се абсорбира във вътрешни тръби, наречени ксилем.

Размерът на тези канали във водната система на дървото е това, което най-много интересува изследователите Стюарт Соп и Рубен Валбуена, съавтори на публикуваната научна статия. Те изследваха моделите на растеж на дърветата, за да разберат по-добре податливостта на дърветата към суша, както и техния принос за съхранението на въглерод.

„Много биологични модели черпят вдъхновение от правилото на Леонардо, за да моделират не само външните клони на растенията, но и техните вътрешни съдови системи, въпреки факта, че има малко доказателства за теорията“, се казва в новото проучване.

Изследователите смятат, че водните канали на дърветата не могат да следват "Правилото на дърветата" на Леонардо да Винчи. Соп и Валбуен, въз основа на вътрешната хидравлика на дърветата, предположиха, че съдовите канали се разширяват, когато клоните изтъняват по-близо до върховете на дърветата. Това позволява на дървото да поддържа достатъчно сила, за да изтегли вода нагоре по ствола.

Освен това този модел на растеж спестява количеството въглерод, което се използва за създаване на енергийно ефективна съдова система. Тя е тази, която разпределя вода и хранителни вещества в цялото дърво, от корените до самите върхове на листата.

"Искахме да намерим съотношение, което може да се използва за оценка на биомасата на дърветата и въглерода в горите. Полученото ново съотношение ще помогне да се изчисли глобалното улавяне на въглерод от дърветата", подчертават авторите на изследването.

Тяхната теория също подкрепя съществуващата теория за метаболитно мащабиране. Това може също да обясни защо големите дървета са по-податливи на суша и в резултат на това са по-уязвими към изменението на климата.

Превод: GlasNews