В световен мащаб всеки един родител си задава въпроса, как да обзаведе стаята на детето си, така че то да се чувства комфортно и приказно в нея.

Когато се предприема такава стъпка, е добре да се обмислят няколко фактори. Децата растат бързо, а с това идва и предизвикателството, стаята им да бъде обзаведена, така че функционалността и стила да бъдат добре комбинирани, за д аможе да остане актуална за всякаква възраст, а и не само.

Снимка: pexels.com

Факт е, че като цяло проектирането на дом е трудна задача, а още по-трудна е , когато имаме и деца наоколо. Времената, в които обзавеждането се свеждаше просто до слагане на едно легло, гардероб и бюро отминаха. От друга страна обаче, е забавно и вълнуващо начинание, което ще ви позволи да се върнете обратно в детските си години и да развихрите творческата си енергия, създавайки функционално пространство, където вашето дете ще играе, ще си почива, ще учи и т.н.

Съвременната тенденция е да се създаде детска стая, която е достатъчно привлекателна, колкото и останалата част от къщата, че дори и повече. А удовлетворението от постигнатите резултати идва в момента, в който получаваме онази така чакана положителна реакция на нашето дете.

За да бъде достатъчно полезна тази статия, ще изброим, няколко полезни съвета и идеи, как най-лесно и бързо да сътворите идеалната детска стая, надявайки се да ви заредят с още повече вдъхновение и креативност.

Избор на цветова схема

Обзавеждането на детска стая не се отличава особено много от обзавеждането на друго пространство от дома. Така, че едно от първите неща, които трябва да се реши е - какъв ще е най-подходящия цвят за нея. Естествено това не включва само стените, а и пода, декорация, както и мебели за детска стая .

Идеята е да се избере основен цвят, в по натуралната гама. цветовете в принцеско розово или в  наситено пиратско синьо не са лоши, но в даден момент детето ще порасне и ще има нужда от стая с по по-подходящи за възрастта му цветове. Когато не се прекалява с твърде ярки цветове, ще успеете да си спестите бъдещи ремонти.

Подходящо легло

Всички знаем, че леглото е основната мебел, която заема най-много пространство в спалнята, затова е така важно как го избираме. Ако детската стая е по-малка е добре да се заложи на легло с шкафче за съхранение или такова с метална рамка, която прави пространството използваемо отдолу. Ако пък стаята се обитава от две деца със сигурност трябва да заложите на двуетажните легла. Те са изключително практични и ще спестят много място, позволявайки повече пространство за игри и забавления.

Друга много добра идея за създаване на хармония и за да сте сигурни, че всички мебелите ще са в хармония е да заложите на детски спални комплекти, които обикновено включват нощни шкафчета, гардероб, бюро и др., освен легло.

Място за съхранение

Всички училищни принадлежности, дрехи, книжки и всякакви играчки, могат да превърнат стаята в хаус. Затова не претрупвайте стаята на детето с излишни предмети и декорации. Изберете практичен гардероб, които има достатъчно разделения за да приберете сезонните дрехи, завивките и защо не и някой играчки.

Ибора на бюро е също от голямо значение. Има такива, които са много компактни и са съчетани с практични шкафчета и етажерки, успявайки да съхранят достатъчно книжки и учебници на детето. Има толков аразлични модели, които ще ви помогнат с лекота да разчупите дизайна в детската стая.

Място за игри и забавление

Децата се нуждаят да творят и играят непрестанно, така те растат и създават характери. Възможностите са наистина големи за създаване на кът за игри. На какво точно ще заложите и ще сътворите, зависи единствено и само от вас и интересите на детето ви. Добавянето на килим например е една чудесна възможност то спокойно да играе на земята, нареждайки играчките си или новия пъзел , който сте му подарили. 

Не забравяйте да се допитвате до вашето дете и заедно с успех да сътворите мечтаната детска стая.