Изглежда, че грижата за косата е лесна: основното е да изберете добър шампоан и да я разресвате внимателно. Но колористката Кристел Куадра и експертът по цветовете Рита Хазан, които са отговорни за безупречните коси на Бионсе, Дженифър Лопес, Марая Кери и много други знаменитости, разказаха кои са най-честите грешки, допускани дори от тези, които са сигурни, че не го правят. Как правилно да се грижим за косата, разказаха експертите в интервю за Daily Mail.

Според двамата фризьори, одобрени от знаменитости, дори неправилната техника на разресване може да доведе до множество дългосрочни проблеми. Според експерти, ако разресвате косата си отгоре надолу, както правят повечето хора, това ще доведе до накъсване.

Според Кристел, ако започнете от корените, четката ще начупи заплетените косъмчета. Най-безопасната техника на разресване е да започнете от най-долната част на косата си, като започнете с малък участък на върха и продължите нагоре.

Мнозина не виждат нищо лошо в това да спят с мокра коса, да не искат да използват сешоар или да чакат косата да изсъхне сама. Просто не го правете. И проблемът не е в мократа възглавница.

момиче, грижа за косата, как да срешете косата си, как да изсушите косата си, възможно ли е да спите с мокра главацял екран
Спането с мокра глава е нежелателно Снимка: Getty

Косата в мокро състояние е най-уязвима, което означава, че когато изсъхне върху възглавницата, става чуплива. Също така не е много полезно за косите да се търкат в калъфка за възглавница. Ако не искате да се откажете от този навик, спете върху копринена калъфка за възглавница, за да сведете до минимум щетите.

А хората с боядисана коса трябва да използват само шампоан, предназначен да се грижи за боядисани къдрици.

Особено важно е да избягвате шампоани със сулфати, защото те могат да премахнат цвета на косата ви, особено на сивата коса.

Боядисването на косата у дома също може да не е много полезно, особено ако имате проблемна коса. Готовата боя е универсална и не отчита тези нюанси, така че резултатът може да не е същият като на снимката.

Стегнатите опашки и плитките също отслабват косата, причинявайки падането й. Така че не правете стегната опашка твърде често, в противен случай може да развиете това, което се нарича „тракционна алопеция“ или частично оплешивяване.

момиче, грижа за косата, как да срешете косата си, как да изсушите косата си, възможно ли е да спите с мокра главацял екран
Стегнатите опашки и плитките увреждат косата Снимка: Getty Images

Не можете да оформяте косата си с твърде горещи инструменти, както и да ги изсушавате с твърде горещ въздух. Трябва да използвате термозащитни средства и да наблюдавате температурата, в противен случай просто ще изгорите косата си.

И не пренебрегвайте балсама, когато миете косата си. Много хора смятат, че премахва обема, но балсамът е важен. В крайна сметка, ако шампоанът е предназначен да почиства косата, да премахва потта или мъртвите частици от кожата, тогава балсамът предпазва косата от увреждане.

И основната грешка, допускана от мнозина, е твърде честата употреба на сухи шампоани.

Това е удобен продукт, толкова удобен, че много хора го използват като заместител на обикновения шампоан. Съставките на сухите шампоани обаче запушват порите на скалпа, нишестето се натрупва в косата и всичко това води до факта, че косата става матова и след това започва да пада.

Превод: GlasNews