Coywolf - това е прякорът, който жителите на източната част на Северна Америка дадоха на хибридите, които са се установили твърдо тук. Тези животни са източни койоти, хибриди на вълк и койот, които също съдържат значителна част от гените на домашните кучета. Учените все още не знаят какво име да им дадат, но твърдят, че сме станали свидетели на удивителен еволюционен преход.

Тези невероятни животни са преживели драматичен бум на населението през миналия век и сега могат да бъдат намерени в равнините, парковете и крайбрежните пътища на голяма част от Източна Северна Америка, пише IFLScience. Учените ги наричат ​​източни койоти, но все още се спори дали могат да се считат за отделен вид. Те очевидно са хибридни животни и са възприели някои различия от обикновените койоти, както и от вълци и кучета.

Как изглеждат койвълците?

Средните хибриди могат да тежат от 13,6 до 18,2 килограма, но най-големите индивиди могат да достигнат 25 кг. Известно е, че са малко по-големи от западните койоти, но все пак са по-малки от вълците. На външен вид животните приличат повече на западните койоти, отколкото на вълците: имат по-дълги муцуни, по-дълги крака, стърчащи уши и пухкави опашки, а цветовете на козината могат да варират от кафяво до ръждивочервено, сиво и дори черно.

По отношение на поведението хибридите изглежда са възприели характеристики, споделяни от всички родителски видове: те ловуват като вълци, могат да оцелеят в открити равнини като койоти и не се страхуват от хора като кучета. Тази уникална комбинация от черти е част от това, което прави койвълка толкова адаптивен и успешен. В резултат на това хибридите стават все по-често срещани и заемат все повече територии.

Койвълците отделен вид ли са?

Проучване от 2016 г. установи, че генетичният състав на хибридите варира в зависимост от региона. Средно животните са 60% койоти, 30% вълци и 10% кучета. Тъй като голяма част от техния геном не принадлежи на койотите, някои учени твърдят, че койвълците трябва да бъдат определени като отделен вид.

Други учени обаче не са съгласни с това твърдение, те твърдят, че животните не са нищо повече от подвид или отделна популация от койоти. Всички популации имат свои собствени генетични вариации, освен това все още има генен поток между източните койоти и другите видове кучета, което показва, че те все още не са твърде различни.

Според изследователския професор Роланд Кейс от Държавния университет на Северна Каролина, в източните Съединени щати наистина живее хибриден канид, който е резултат от забележителна еволюционна история. Тези животни обаче не могат да бъдат наречени отделен вид. Ученият също така отбелязва, че хибридите не трябва да се наричат ​​„койвълци“. Според Кейс най-подходящото име би било "северен койот" или Canis latrans var, поне докато не приключи еволюционният преход.