За да гледате как Луната се „усмихва“ на Венера, когато е визуално много близо до втората планета от Слънцето, трябва да се събудите рано сутринта в четвъртък, 9 ноември. Точно преди изгрев Луната ще се вижда на нощното небе под формата на полумесец, а до нея ще бъде ярката Венера.

Астрономите наричат ​​това визуално сближаване на Венера и Луната едно от най-красивите астрономически явления тази година. Луната е във фаза, в която повърхността й е само частично осветена от Слънцето и затова преди зазоряване тя ще изглежда като полумесец и по този начин ще прилича на усмивка.

Следователно може да изглежда, че Луната се „усмихва“ на ярката Венера, разположена до спътника на Земята. Всъщност и двата обекта са далеч един от друг, утре сутрин ще изглеждат много близо, пише Live Science.

Това астрономическо явление може да се наблюдава от 3 сутринта до зори. В този случай трябва да погледнете първо на изток, а след това на югоизток, когато Луната и Венера са по-високи в небето.

Луна, ВенераЦял екран
Астрономите наричат ​​това визуално сближаване на Венера и Луната едно от най-красивите астрономически явления тази година Снимка: Live Science

По това време само 15% от Луната ще бъде осветена от светлината на Слънцето, а Венера ще свети над нея в горния десен ъгъл с величина -4,3. Напомняме ви, че колкото по-ниска е тази стойност, толкова по-ярък е астрономическият обект.

Сега Луната и Венера са най-ярките обекти на нощното небе след Слънцето. Въпреки че двойката може да се види с просто око, учените препоръчват използването на бинокъл или телескоп, за да се видят някои от детайлите на лунната повърхност.

Най-интересното е, че ще бъде осветена и тъмната страна на Луната. Това явление се нарича сиянието на Да Винчи. В този случай част от Луната е осветена от светлината на Слънцето, отразена от облаците на Земята.

Също така, според учените, докато наблюдавате няколко астрономически обекта, ще бъде възможно да забележите, че Венера за кратко ще изчезне зад Луната. Въпреки че такова затъмнение може да се случи след изгрев слънце и следователно може да се види само с помощта на телескопи.