Луните винаги са по-малки от всяка една планета, около която обикалят. По-малкото тяло винаги обикаля около по-голямото тяло, а не обратното, защото по-голямото тяло има по-голяма гравитация. Въпреки това, не всички луни са по-малки от всички планети.

В нашата Слънчева система има седем луни, включително нашата собствена Луна, които са по-големи от Плутон. Спътникът на Юпитер-Ганимед е най-голямата луна в Слънчевата система, а Ганимед, както и спътникът на Сатурн-Титан са по-големи от Меркурий и Плутон. Луната на Земята, спътниците на Юпитер-Калисто, Йо и Европа, и спътникът на Нептун-Тритон са по-големи от Плутон, но по-малки от Меркурий.

Както споменах, имаме 8 планети в нашата вселена (Плутон е бил понижен до планета джудже).

Това са:

  1. Меркурий – римското име на Хермес
  2. Венера – римското име на Афродита
  3. Земята – тясно свързана с римската Terra Mater (Гая за гърците, поради което Gi е Земя на гръцки) 

- Луна

  1. Марс – римското име на Арес

- Деймос – гръцки бог ужасите

- Фобос – гръцки бог на страха

5. Юпитер – римското име на Зевс

-79 луни, наречени предимно на любовници или дъщери на Зевс

6. Сатурн – римското име на Кронос

- 82 луни, наречени предимно от гръцки митове

7. Уран - Единствената планета, която всъщност запази оригиналното си гръцко име

- 27 луни

8. Нептун – римското име на Посейдон     

14 луни, кръстени от гръцките митове на боговете

В астрологията Луната представлява нашия емоционален вътрешен свят. Докато слънцето разкрива нашето външно преживяване, луната символизира всичко под повърхността. Той представлява духовното убежище на най-личното ни аз. Той управлява зодиакалния знак Рак, чувствителният, защитен воден знак, който определя подхранването, комфорта и сигурността. Луната е най-бързо движещото се небесно тяло в небето и отнема около два дни и половина, за да премине през зодиакален знак.

Изследванията показват, че пълнолунието може да наруши съня, въпреки че доказателствата все още са ограничени. Проучване, публикувано в Sleep Medicine през 2014 г., оценява качеството на съня на 319 участници по време на различните фази на луната. Това проучване установи, че по време на пълнолуние участниците имат по-ниска ефективност на съня. Това означава, че са останали будни или в състояние на лек сън през по-голямата част от времето, прекарано в леглото през нощта.

В този експеримент включват 17 здрави доброволци на възраст 20–31 години и 16 здрави доброволци на възраст 57–74 години. Доброволците се съгласиха да спят в тъмни стаи без прозорци за период на проучване от 3,5 дни. Анализът, предполага, че непосредствено преди и след пълнолуние на участниците е било необходимо средно около 5 минути повече, за да заспят, а продължителността на съня им е намаляла с около 20 минути.

Всеки човек е луна и има тъмна страна, която никога не я показва на никого." - Марк Твен

Подбрал и изготвил езотеричният и астрологичен анализатор Красимир Куртев - Doctor Honoris Causa.