През юли 2023 г. се очакват пет магнитни бури с различна интензивност. Очаква се те да засегнат хората с различни здравословни проблеми, предупреждават учените.

Най-податливи ще са възрастните хора, при които патологичните метеорологични реакции обикновено се проявяват с нарушение на дейността на сърдечно-съдовата система.

Какво представляват магнитните бури?

Магнитната буря е бърза и мощна промяна в магнитното поле на Земята, която настъпва в период на повишена слънчева активност. Такива промени не остават незабелязани от жителите на планетата. По време на магнитна буря се нарушават функциите на сърдечно-съдовата и храносмилателната системи, забавят се реакциите на централната нервна система и намалява работоспособността.

Доказано е, че промените в атмосферното налягане и температурата, причинени от колебания в магнитното поле, имат отрицателен ефект върху сърдечно-съдовата система, в резултат на което се увеличава броят на миокардните инфаркти, инсулти и други заболявания. Честотата на метеопатичните реакции нараства значително с възрастта.

Въздействие на магнитните бури върху човешкото здраве

Установено е, че почти 50 % от хората попадат под въздействието на магнитните бури, а в последно време броят им расте. Не всички от тях допускат, че личното неразположение, повишената нервност, нарушенията в съня, физическа слабост и меланхолия, трудност при фокусиране, са породени или подсилени от магнитните бури.

Много хора се оплакват от главоболие и неразположение по време на магнитни бури. Подобна връзка не се потвърждава от различни изследвания. Експертите смятат, че хората се настройват по този начин, когато научат за магнитна буря.

Електромагнитната активност се случва постоянно и ако достигне Земята, тя започва да взаимодейства с магнитния полюс на нашата планета, което причинява полярно сияние, а не мигрена. Магнитосферата на Земята неутрализира електромагнитното влияние на нашата звезда, така че е малко вероятно човешкото тяло да го усети.

Яжте плодове и зеленчуци, пийте повече вода

Тялото трябва да почива и да получава достатъчно витамини и минерали. Затова се препоръчва да спите поне 7 часа на ден и да добавите сезонни плодове и зеленчуци към ежедневното си хранене. Също така се препоръчва да се пие много вода и да се съсредоточите върху чувството на глад и жажда. Трябва да се изключат мазни, солени, пикантни и пържени храни. Не трябва да се увличате по "бързата" храна.

Няма да навреди да добавите зеле към храненията си. В допълнение към витамините и микроелементите, зелето съдържа бактерицидното вещество лизозим, което помага на тялото бързо да се адаптира към промените във външната среда. А лукът ще ви помогне да поддържате кръвоносните съдове в добра форма.

Не се препоръчва употребата на кофеин и алкохол. Енергийните напитки са абсолютно забранени. Те могат да ви накарат да се почувствате по-зле. Вместо това е по-добре да добавите спорт или активен отдих към дневния график. 

За да улесните понасянето на предстоящи слънчеви изригвания, е необходимо да имате под ръка лекарства за хроничните си заболявания.

Гимнастиката и контрастният душ имат положителен ефект върху организма по време на магнитни бури. Като минимум експертите препоръчват поне разтриване с мокра кърпа. Това ще помогне на капилярите.

Кога да очакваме магнитни бури през юли 2023 г.?

През юли се очакват пет магнитни бури, три от които силни по интензитет и две със среден интензитет:

  • 9 юли — силна магнитна буря;
  • 14-15 юли — магнитна буря със средна интензивност;
  • 18 юли — силна магнитна буря;
  • 26 юли — силна магнитна буря;
  • 30-31 юли - магнитна буря със средна интензивност.

Превод: GlasNews.bg