Индийка стана майка за първи път на 70 години. Ако възрастта й се потвърди, тя ще бъде е една от най-възрастните родилки на планетата. Жувунден Рабари и нейният 75-годишен съпруг Малдхари гордо показаха своя син, чието име обаче все още остава неизвестно. Детенцето е заченато чрез инвитро процедура.

Рабари заявява, че няма лична карта, с която да потвърди възрастта си, но по думите й е живяла цели седем десетилетия.

Друга индийка е другата рекордьорка в категорията. Ерамати Мангаяма роди близнаци през есента на 2019 на цели 74 години.

Жувунден и Малдхари живеят в малкото селце Мора в Гужарат, Индия. Те са жинени от 45 години, но за съжаление не са успели да имат дете десетилетия. На помощ дошла науката. Съпрузите  разбрали, че може да имат дете с помощта на инвитро, дори след идването на менопаузата.

Дори със сегашното ниво на процедурата случаят е определян за медицински феномен. Докторът на двойката Нараш Бхушавали разказва, че това е един от най-редките случаи, които е виждал.

“Когато дойдоха при нас, ние им казахме, че няма как да имат дете на тази възраст. Те обаче настояха”, споделя медикът.

“Казаха ми, че много хора от тяхното семейство правят това”, добавя той.

Шансовете на жена, караща 70-те си години, да забременее по естествен път са почти нулеви, защото менопаузата при повечето идва в края на 40-те и началото на 50-те им години. Американското общество по репродуктивна медицина обаче твърди, че дами от всички възрасти може да станат майки, независимо, че вече нямат овулация.

Медиците използват яйцеклетка от по-млада донорка и я оплождат извън тялото, като използват сперма от мъжа.

Впоследствие идва поставянето на ембриона в матката с надежда за забременяване. Така случаят на Радали не е толкова необичаен. Още повече, че в Индия има няколко случая на жени, навършили възраст над 60 или дори над 70 години, които имат деца.

Такава е историята на Мангаяма, за която стана въпрос. Раждането на близнаците й на 5 септември 2019 година е определяно за медицинско чудо.

Тя използва споменатата процедура, като открива донор на яйцеклетка.

Пенсионерката от щата Андра Прадеш споделя, че се е вдъхновила да стане майка, след като нейна 55-годишна съседка е заченала. Мангаяма и съпругът й Раджа Рао, който е на 82 години, стават родители след 57-години брак. След това събитие те се самоопределят за “най-големите щастливци на земята”.

“Не мога да опиша чувствата си. Бебетата ме допълниха. Чакането ми от цели 60 години най-накрая завърши. Никой повече няма да ме нарече безплодна”, споделя Мангаяма.

След като роди, тя се превърна в най-възрастната майка, като сменя предишното постижение на италианката Кармен де Лара с цели осем години.

Превод: GlasNews.bg